dinsdag, 17. april 2012 - 9:18 Update: 08-07-2014 0:53

Space shuttle Discovery maakt allerlaatste vlucht

Space shuttle Discovery zal vandaag zijn allerlaatste vlucht maken. Het toestel vliegt niet zelf, maar zal op de rug van een boeing 747 naar zijn laatste bestemming in Washington worden gevlogen.

Daar zal de Discovery worden tentoongesteld in het National Air and Space Museum.

Het vertrek is bij Kennedy Space Center. Astronauten van de laatste ruimtemissie kwamen kijken hoe de twee toestellen aan elkaar werden gekoppeld om later vandaag te vertrekken.

Ook de andere drie overgebleven spaceshuttles, de Enterprise, de Endeavour en de Atlantis worden in de VS tentoongesteld. De Atlantis komt bij het Kennedy Space Center zelf te staan.

NASA heeft in totaal acht spaceshuttles laten bouwen: Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery, Endeavour, Enterprise en Pathfinder. Enterprise en Pathfinder werden gebouwd als testobjecten en werden niet ingezet voor ruimtevluchten. Op 12 april 1981 was Columbia het allereerste ruimteveer dat in een baan rond de aarde werd gebracht. Tot mei 2010 zijn er 131 missies gevlogen waarvan twee fataal zijn afgelopen.

In 1986 desintegreerde Challenger 73 seconden na de lancering, waardoor er geen commerciële satellieten met spaceshuttle meer vervoerd mochten worden. Het ongeluk van Columbia in 2003 had tot gevolg dat er beslist werd dat in 2010 de spaceshuttles uit de vaart zouden worden genomen. Space shuttle Discovery is vorig jaar nog de ruimte in geweest.
Categorie:
Tag(s):