woensdag, 18. januari 2012 - 19:22

Specialisten oefenen samenwerking na biologische aanslag

Vught

Politie, Defensie, brandweer en geneeskundige hulpdiensten hebben dinsdag op de Lunettenkazerne in Vught geoefend in forensische opsporing na een aanslag met biologische wapens. Onder dreiging van gevaarlijke stoffen moest het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) bewijsmateriaal zien te verzamelen.

Binnen het scenario struinen mannen in beschermende pakken omzichtig rond op de plaats delict: de JCBRN-school van de landmacht, kenniscentrum voor de bestrijding van chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreiging. Militairen van 101 CBRN-verdedigingscompagnie en brandweer ontsmetten slachtoffers en eenheden van politie zetten de omgeving af, zodat de onderzoekers hun werk veilig kunnen doen.

Het LTFO bestaat uit een verzameling specialisten van politie en civiel-militaire partners. Het team onderzoekt de toedracht van rampen of terroristische aanslagen zoals bijvoorbeeld de crash van Turkisch Airlines bij Schiphol, de vuurwerkramp in Enschede en de Moerdijkbrand. Ook internationaal wordt gebruikgemaakt van zijn deskundigheid.

Dat de oefening zich afspeelt op de JCBRN-school is niet toevallig. Los van de uitstekende faciliteiten vergaarde het LTFO daar zijn kennis over chemische, biologische, radiologische en nucleaire strijdmiddelen. Maar de civiel-militaire samenwerking gaat veel verder. Vanaf eind dit jaar staat in Vught een militair response peloton paraat, dat politie en brandweer 24 uur per dag ondersteunt met kennis over deze gevaarlijke stoffen. Advies- en assistentieteams moeten bij een calamiteit binnen 2 uur, waar ook in Nederland, ter plekke zijn.
Provincie:
Tag(s):