vrijdag, 14. september 2012 - 18:30

Spectaculaire Grande finale Gelegerd in Gelderland

Ede

Na drie succesvolle maanden vindt op zaterdag 22 september de spectaculaire slotmanifestatie van het festival Gelegerd in Gelderland plaats.

Op de Ginkelse Heide in Ede, waar tegelijkertijd de Airborne Herdenking plaatsvindt, wordt door middel van een uitgebreid programma met historische presentaties en muziek het erfgoedfestival afgesloten. Bezoekers kunnen van 09.30 uur tot 15.00 uur kennismaken met hoogtepunten uit de Gelderse militaire geschiedenis. 36 groepen met in totaal meer dan 400 deelnemers en re-enactors presenteren op de Ginkelse Heide in Ede een uitgebreid programma met historische presentaties en muziek. De toegang is gratis. De manifestatie wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Ede en Airborne Feelings. Tijdens de Grande finale wordt het boek ‘In dienst’ gepresenteerd, het boek bevat herinneringen aan het militaire leven in Gelderland. Om 15.00 uur geeft gedeputeerde dr. Annemieke Traag het eindschot van het festival met de Historische Veldartillerie (een kanon getrokken door 8 paarden).

Beleef 2000 jaar militaire geschiedenis

Op het terrein van de slotmanifestatie zijn acht tijdvakken die de bezoeker door 2000 jaar militaire geschiedenis in Gelderland leiden. Men kan er Romeinse gladiatorengevechten zien, middeleeuwse huurlingen ontmoeten en een kampement uit de Tachtigjarige Oorlog bekijken. Ook zijn er soldaten uit het leger van Napoleon, er zijn gevechtsdemonstraties en zijn er stands met voertuigen, militairen en re-enactments uit de Tweede Wereldoorlog. Tot slot zijn er exposities rondom de Eerste Wereldoorlog, is er een aantal displays met voertuigen uit de tijd van de Koude Oorlog en toont het Beroepsleger de technologie van nu.

Trebuchet

Bijzonder is de aanwezigheid van de trebuchet. Deze een enorme katapult werd in de Middeleeuwen gebruikt om bij de belegering van een stad projectielen tegen of over de stadsmuur heen te slingeren. Een leermeester en leerlingen van BORN Bouwopleiding hebben in opdracht van de Stichting Gebroeders van Limburg een levensgrote replica gebouwd. Het indrukwekkende gevaarte weegt ongeveer 9 ton en heeft een slingerarm van bijna 9 meter. Het wapen was bedoeld om projectielen mee tegen of over vestingmuren te schieten. Verder werd dit wapen gebruikt om karkassen van aan ziekten overleden dieren of mensen over de vijandige muren te slingeren. Dit met de hoop om de waterput te vergiftigen en ziekten zoals pest te verspreiden bij de belegerden. Ten slotte was de aanwezigheid van het wapen voldoende om de vijand schrik aan te jagen. De installatie van een dergelijk werptuig voor een burcht werkte als psychologische dreiging: de vijand was zo onder de indruk dat hij spontaan de witte vlag hees.

Kinderactiviteiten

Romeinse gladiatorengevechten, middeleeuwse spelletjes, (kruis)boogschieten en stokvechten, vendelzwaaien, vossenjacht, deelnemen aan het bivakleven van soldaten en een echte tijdmachine. Dit en nog veel meer zijn de ingrediënten voor kinderen tijdens de Grande finale.

Airborne Luchtlanding

Bijna 1000 parachutisten landen zaterdag 22 september op de Ginkelse Heide ter ere van de 68ste herdenking van de Slag om Arnhem. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika springen uit historische Dakota en Hercules vliegtuigen op de Ginkelse Heide. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Tussen 11.00 en 12.00 uur is er een herinneringsceremonie bij het Airborne monument. Deze wordt afgesloten met een fly-past van historische vliegtuigen.

Muziek

Alle activiteiten worden opgeluisterd door verschillende muziekoptredens. Tijdens de Airborne Herdenking in de ochtend zullen de Harmonie Ede en Pegasus Pipes and Drums spelen. Op het podium van de slotmanifestatie speelt ’s middags de bigband van de Koninklijke Marechaussee. Sgt. Wilson’s Army Show is te zien op het publieksplein met muziek en liedjes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdmachine: de Bandritzer 561

Natuurlijk is op deze dag ook de Banditzer 561 aanwezig. De activiteiten van Gelegerd in Gelderland worden met elkaar verbonden door deze rondreizende multimediashow, die op veel plaatsen en bij diverse evenementen in de provincie te zien was. In de Bandritzer 561 maken bezoekers aan de hand van korte films een tijdreis langs verschillende episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis. De  bemanning van de tijdmachine hoopt tijdens de Grande finale de 10.000e bezoeker mee op reis te nemen.

Boek 'In dienst'

Naar aanleiding van een Oral History-cursus in het kader van Gelegerd in Gelderland wordt op 22 september onder de titel 'In dienst' een boek gepresenteerd. Het boek bevat verhalen op basis van interviews, maar ook verhalen uit het programma 'Geeft Acht!' van TV Gelderland en anekdotes die zijn achtergelaten op het verhalendeel van www.gelegerdingelderland.nl. Ze gaan over dienstplicht, maar ook over het werk voor defensie en de Burger Bescherming. De verhalen zijn in een historische context geplaatst en beslaan de periodes '40-'50, '60-'70 en '80-'90. Het boek is voor € 10,- te koop bij de stand van Gelegerd in Gelderland tijdens de Grande finale

Praktische informatie

Het terrein van de slotmanifestatie en de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide ligt aan de Verlengde Arnhemseweg (N224) en de Wijde Veldweg tussen Ede en Arnhem. Vanuit Ede is de locatie te bereiken met pendelbussen. Deze rijden vanaf 8:00 uur vanaf het MOB-complex Ede-Driesprong, waar bezoekers de auto kunnen parkeren. Bezoekers die uit Arnhem komen kunnen de auto kwijt op het weiland aan de Verlengde Arnhemseweg. Het programma duurt van 09.30 uur tot 15.00 uur. Toegang is gratis.

250 activiteiten in Gelderland

Gelegerd in Gelderland is het grootste erfgoedfestival van Nederland. Tijdens dit drie maanden durende festival werden, verspreid over de provincie, ca. 250 verschillende activiteiten georganiseerd. In die activiteiten is aandacht besteed aan het omvangrijke militaire erfgoed in Gelderland en aan de effecten van militaire gebeurtenissen op landschap, burgers en militairen. Er zijn activiteiten georganiseerd op allerlei niveaus voor allerlei doelgroepen: van ludiek tot serieus en van kleinschalig tot overweldigend. Voor gezinnen met kinderen en historische fijnproevers, voor toeristen en veteranen. De activiteiten zijn georganiseerd door ongeveer honderd samenwerkende organisaties: musea en historische verenigingen, maar ook door veteranenorganisaties en living history-gezelschappen. Na de sluiting van het festival volgt er nog een epiloog. Deze zal deel uitmaken van de Slag om Grolle in Groenlo VAN 19  t/m 21 oktober 2012.

Organisatie Grande finale

Deze Grande finale kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de festivalorganisatie Gelegerd in Gelderland en de gemeente Ede. Gelegerd in Gelderland wordt georganiseerd door: stichting Gelders Erfgoed, Gelders Archief, Gelders Genootschap en CODA Museum.

Het festival wordt financieel ondersteund door de Provincie Gelderland, VSBfonds, Vfonds, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas en de Koninklijke Landmacht.

www.gelegerdingelderland.nl <http://www.gelegerdingelderland.nl/>
Provincie:
Tag(s):