woensdag, 14. november 2012 - 22:31 Update: 08-07-2014 0:45

Spektakel blijft uit bij bloedeloos gelijkspel Nederlands elftal

Amsterdam

(Elfvoetbal) Nederland en Duitsland zijn er woensdagavond niet in geslaagd om het publiek te vermaken.

Beide landen hadden te maken met afzeggingen van enkele topspelers, maar diens vervangers brachten niet de benodigde creativiteit. Er waren weliswaar een paar kansen, toch stond het scorebord na negentig minuten nog altijd op de hatelijke brilstand.

In de openingsfase was al direct duidelijk dat er creativiteit ontbrak door de afwezigheid van enkele grote namen. Zo waren Robin van Persie en Kevin Strootman afwezig bij Oranje, maar mistte Duitsland met Mario Gomez, Miroslav Klose en Mesut Özil ook de nodige spelbepalers. Beide ploegen kwamen het eerste half uur dan ook afwachtend voor de dag. Weliswaar waren de bezoekers het gevaarlijkst, maar die wisten de kleine kansen niet te benutten.

Pas na dertig minuten viel de eerste mogelijkheid voor Oranje te noteren. Arjen Robben werd op randje buitenspel vrijgespeeld in de zestien en wist vervolgens doelman Manuel Neuer uit te spelen. De doelverdediger had hem echter zo ver naar de zijkant gedwongen, waardoor het voor de aanvaller niet meer mogelijk was raak te schieten. Op slag van rust kreeg Ýlkay Gündoðan namens de bezoekers een grote kans op de openingstreffer. Een afvallende bal kwam voor zijn voeten terecht. Hij passeerde weliswaar debutant Kenneth Vermeer, maar voor de lijn kon John Heitinga redding bieden.

Na ruim tien minuten in de tweede helft kwam de tweede debutant van de avond binnen de lijnen. Kort daarvoor was Ibrahim Afellay geblesseerd geraakt terwijl hij van grote afstand op het doel van Neuer schoot. De huurling van Schalke 04 gaf vervolgens aan direct te willen wisselen, waardoor Vitesse-speler Marco van Ginkel zijn eerste minuten mocht maken.

In kwartier voor het einde was de grootste kans tot dan toe voor Nederland. Daryl Janmaat ging de combinatie aan met Dirk Kuyt, waarna hij laag onderin de hoek schoot. Neuer kon er nog net zijn hand tegenaan krijgen om een goal te voorkomen. Een minuut later zorgde Eljero Elia voor dreiging met een fraaie actie, maar zijn schot had niet de juiste richting. Vervolgens werd het duel rustig uitgespeeld en waren de meest succesvolle passes van de wedstrijd voor Duitsland.

Door de eerste minuten van Vermeer en Van Ginkel voor Oranje staat de teller in het jaar 2012 op twaalf debutanten voor het Nederlands elftal. Het record in één jaar staat op veertien, dat getal werd behaald in 1975. Opvallend detail was ook dat in het tweede bedrijf vier Feyenoord-spelers tegelijkertijd op de grasmast stonden, dat was voor het laatst op maart 2008 tegen Oostenrijk.
Categorie:
Tag(s):