vrijdag, 15. juni 2012 - 13:11

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten bestrijdt ouderenmishandeling

Den Haag

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS geeft op 15 juni 2012 het startsein voor de voorlichtingscampagne ‘Ouderen in veilige handen’.
Van Zanten geeft het startsein door symbolisch een handreiking aan een vrijwilliger te overhandigen.

Het doel van de campagne is het taboe rond ouderenmishandeling te doorbreken en bespreekbaar te maken. De voorlichtingscampagne richt zich op ouderen en hun omgeving.

De staatssecretaris heeft de ouderenbonden (ANBO, UniekBO, PCOB en NOOM) gevraagd om de campagne uit te voeren. Een campagne voor en door ouderen. Een bereik van 900.000 leden. De ouderenbonden starten eerst met het trainen van mensen uit hun eigen netwerk, die vervolgens ouderen op lokaal niveau gaan voorlichten en ouderenmishandeling actief bespreekbaar gaan maken.

Handreiking ‘Vrijwilligers tegen ouderenmishandeling’
Het Verwey-Jonker Instituut ontwikkelde in opdracht van het ministerie van VWS de handreiking. Handreiking bestaat uit de praktijkhulp voor vrijwilligers, met een signalenkaart, een route voor vrijwilligers bij signalen en tips voor gespreksvoering met een mogelijk slachtoffer.

Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’
De voorlichtingscampagne en de handreiking zijn onderdeel van het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ dat Veldhuijzen van Zanten in 2011 lanceerde. Het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ heeft tien concrete acties om ouderenmishandeling tegen te gaan. Bewindsvrouw stelde 10 miljoen beschikbaar, waarvan dit jaar 7 miljoen structureel voor gemeenten beschikbaar is gesteld.
Provincie:
Tag(s):