vrijdag, 15. juni 2012 - 15:21

Stadionverbod en werkstraffen geëist tegen supporters van FC Twente

De officier van justitie in Almelo heeft donderdag forse werkstraffen geëist tegen supporters van FC Twente, die op 4 december 2011 betrokken waren bij ongeregeldheden rond de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente. Daarnaast werd tegen alle verdachten een strafrechtelijk, landelijk geldend stadionverbod geëist, met daaraan gekoppeld een meldingsplicht.

In totaal stonden twaalf inwoners van Enschede - tussen de 21 en 33 jaar - terecht, die overigens niet bij de zitting aanwezig waren. De officier van justitie achtte in alle gevallen openlijke geweldpleging bewezen.

Tegen zes verdachten werd een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk geëist. eze verdachten hadden geen andere feiten op de dagvaarding en waren nog nooit of niet recent met justitie in aanraking geweest.

Tegen een 23-jarige man uit Enschede, die al eerder was veroordeeld voor geweld rond een voetbalwedstrijd, werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een week en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist.

Tegen een 22-jarige man, die zich bij de wedstrijd FC Twente - Odense schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing, werd 140 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist.

Tegen een 23-jarige man werd 160 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Hij stond ook terecht voor de mishandeling van een portier op 14 april 2012 in Enschede.

De strafeisen tegen drie andere verdachten met strafverzwarende omstandigheden luidden: een werkstraf van 100 uur en 1 week voorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 140 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf.

Stadionverbod
Om herhaling te voorkomen, koos de officier van justitie in alle gevallen voor een deels voorwaardelijke straf. Aan deze voorwaardelijke straf is een proeftijd gekoppeld, met als bijzondere voorwaarde een stadionverbod.

Twee jaar lang mogen deze mannen zich niet in of in de buurt van het stadion begeven waar FC Twente speelt. In het eerste jaar geldt er bovendien een meldplicht in de rust van de wedstrijd.

Dit strafrechtelijke stadionverbod staat los van het civiele stadionverbod van 6 jaar dat de KNVB deze mannen heeft opgelegd. Een civiel stadionverbod beperkt zich tot het stadion. ,,Dat zou betekenen dat de verdachten wel rond het stadion zouden mogen komen en dat willen we ook niet'', aldus de officier van justitie.

Ook is een strafrechtelijk stadionverbod in combinatie met een meldplicht beter te handhaven. Voor de meldplicht kan gebruik worden gemaakt van de digitale meldzuil die sinds kort in de hal van het politiebureau in Enschede staat.

Tijdens de zitting werden beelden vertoond van de ongeregeldheden die ontstonden tijdens de tweede helft van FC Utrecht - FC Utrecht. Hierop is te zien dat er provocaties over en weer plaats vinden, waarna de supporters van FC Twente het hek tussen de vakken bestormen.

Stewards die dit proberen te voorkomen, worden hardhandig aan de kant geduwd. Uiteindelijk wordt de wedstrijd gestaakt. Buiten het stadion gaan FC Utrecht supporters op zoek naar Twente supporters en keren zich uiteindelijk tegen de politie. Zeventig FC trecht aanhangers hebben zich hiervoor al moeten verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht.
Provincie:
Tag(s):