vrijdag, 21. september 2012 - 9:16 Update: 08-07-2014 0:46

Stamcellen in nieren gevonden

Utrecht

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht zijn erin geslaagd stamcellen in de nieren op te sporen. Het kan de basis vormen voor verbetering van de diagnostiek en behandeling van nierziekten. Ze beschrijven de methode in het tijdschrift Cell Reports van 27 september.

Volwassen nieren vernieuwen zichzelf nauwelijks, de onderzoekers speurden daarom naar stamcellen tijdens de embryonale ontwikkeling van muizen. De Utrechtse onderzoekers laten zien dat stamcellen, herkenbaar aan het zogenaamde Lgr5-eiwit, actief zijn tijdens de embryonale ontwikkeling van de nieren. Daarnaast hebben ze aangetoond dat de Lgr5-stamcellen in menselijke nieren aanwezig zijn.

Achteruitgang stoppen
Het is een eerste stap op weg naar vernieuwende nierbehandelingen en verbeterde diagnostiek. Wellicht is het in de toekomst mogelijk het zelfherstellend vermogen van de nieren te stimuleren. Op die manier zou wellicht de achteruitgang van nierfunctie bij verschillende nierziekten te stoppen zijn. Daarnaast kan het helpen beter inzicht te krijgen in het beloop van nierziekten.

Dr. Maarten Rookmaaker van het UMC Utrecht kreeg in 2009 van de Nierstichting 200.000 euro voor onderzoek naar het zelfherstellend vermogen van de nieren. Hij is gedeeld eerste auteur van het artikel in Cell Reports. Prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut ontdekte eerder al Lgr5-stamcellen in de darm, in haarzakjes en in de maag.
Categorie:
Tag(s):