Volgens hen zal de economie in augustus groeien met 0,1 procent ten opzichte van augustus 2011. Dit is de eerste positieve voorspelling in een halfjaar.
Volgens Z24 lijkt het erop dat ondanks de eurocrisis de consumenten toch iets positiever worden. Uit de maandelijkse peilingen van ING zou blijken dat de Nederlanders voor de tweede achtereenvolgende maand minder somber over de economie en over de positie van werknemers op de arbeidsmarkt zijn.
Ook het herstel van het aantal autoverkopen is opmerkelijk te noemen. Die verkopen stegen in juni maar liefst met 52%. Natuurlijk was het door nieuwe fiscale regels gunstig om voor 1 juli een auto van de zaak aan te schaffen, maar zelfs met de leasemarkt buiten beschouwing gelaten, trokken de verkopen aan: in de eerste vijf maanden van dit jaar kochten particulieren 20 procent minder auto’s, maar in juni opeens 22 procent méér.
De bedrijvigheid trekt daarentegen nog niet zo aan. Hoewel de consumenten minder somber zijn, daalt het elektriciteitsverbruik nog steeds, en blijft het aantal personeelsadvertenties op een extreem laag niveau.
Het Centraal Planbureau gaat voor heel 2012 uit van een krimp van de Nederlandse economie met 0,75 procent. Daarin zit de verwachting dat de klap vooral in de eerste helft van dit jaar valt en dat in de tweede helft van 2012 voorzichtig herstel optreedt.
Dat scenario is nog steeds mogelijk, zo blijkt ook uit deze nieuwe cijfers van De Stand van Nederland. ‘Dankzij’ de eurocrisis verliest de euro aan waarde ten opzichte van de dollar en dat is goed voor de Nederlandse export. Als consumenten nu ook iets meer de portemonnee gaan trekken – zeker als er politieke duidelijkheid komt na de verkiezingen – dan zou de economie zich inderdaad voorzichtig kunnen herstellen. Mits Duitsland en de VS economisch op de been blijven én de eurocrisis niet escaleert.