maandag, 13. augustus 2012 - 13:25

Start schooljaar in teken van eersteklassers en brugklassers

Tilburg

De start van het schooljaar staat dit jaar in het teken van ‘Voor het eerst naar school’. Vandaag gaan in de regio zuid de eerste van ruim 1,6 miljoen basisschoolleerlingen naar school.

Daarvan starten dit jaar zo’n 200.000 kinderen op vierjarige leeftijd in groep 1. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt opende maandagochtend samen met kersverse leerlingen van de basisschool De Lochtenbergh in Tilburg de deur van hun school en gaf daarmee symbolisch het startsein van het schooljaar 2012-2013.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besteedt dit jaar extra aandacht aan de leerlingen die voor het eerst naar school gaan en aan leerlingen die overstap maken naar de brugklas.

Zo geeft het ministerie via Twitter (@MinOCW) en Facebook tips aan ouders van kinderen die hun eerste stapjes zetten in de basisschool. Voor brugklassers verschijnen er tips over onder meer het maken van huiswerk, over de sociale omgang op school en de maatschappelijke stage.

Belang voorlezen
Voor enkele 4-jarigen die vandaag voor het eerst naar school gaan begon het schooljaar op een bijzondere manier. Minister Van Bijsterveldt nam plaats op de stoel van de juf om de kleuters voor te lezen. Ook ging zij aansluitend in gesprek met een aantal ouders over het belang van voorlezen.

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer ouders hun kinderen regelmatig voorlezen. Zo’n 40% van de ouders doet dit dagelijks. Het percentage ouders dat nooit voorleest is afgenomen. Las in 2009 één op de drie ouders nooit voor, vandaag de dag is dat gedaald naar zo’n één op de vijf.

Minister Van Bijsterveldt: “Steeds meer ouders zien het belang van voorlezen, dat is een positieve ontwikkeling. Voorlezen is niet alleen leuk, het is vooral ook van belang voor de ontwikkeling van een kind. Zo stimuleert het de taal- en spraakontwikkeling, de sociaal-emotionele vaardigheden en het prikkelt de fantasie. Lezen is een venster op de wereld!”

Jaar van het Voorlezen
Onlangs werd door de Stichting Lezen, De Nationale Voorleeswedstrijd, Stichting Lezen & Schrijven, De Nationale Voorleesdagen en BoekStart het jaar 2013 uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen. Een jaar waarin de stichtingen met verschillende activiteiten zoveel mogelijk kinderen én volwassenen willen laten ervaren hoe leuk voorlezen is.
Provincie:
Tag(s):