donderdag, 26. juli 2012 - 8:00

Steeds vaker geweld bij autodiefstal

Den Haag

Autodiefstal waarbij geweld gebruikt wordt komt de laatste jaren steeds vaker voor. Het bemachtigen van de autosleutel, in plaats van het openbreken van het voertuig, is een effectieve manier om de beveiliging van auto’s te omzeilen.

Zo staat in een publicatie te lezen in Secondant, het blad van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid waaraan het KLPD heeft meegewerkt.

Car of homejacking
Steeds vaker krijgen autobezitters te maken met car of homejacking. Anders dan bij een autodiefstal na inbraak in de woning, wordt de bewoner bij homejacking altijd fysiek bij het delict betrokken door de directe confrontatie met de autodief.

Deze gewelddadige werkwijzen (modus operandi) bij autodiefstal worden volgens de onderzoekers mogelijk in de hand gewerkt door het feit dat de auto’s steeds beter beveiligd worden, waardoor autodieven zich direct op de eigenaar richten. De noodzaak om auto’s te beveiligen tegen diefstal of inbraak wordt al jaren onderkend en heeft zijn aanvang al in de fabriek.

Jonge auto's vaker gestolen met moderne apparatuur

Uit vanochtend gepubliceerde cijfers van De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat dieven bijna alleen nog maar zijn geïnteresseerd in jonge auto's.

In het eerste halfjaar werden 1.402 personenauto's van 0 tot 3 jaar oud gestolen. Dat zijn er 83 meer dan in het eerste halfjaar van 2011, een stijging van 6,3%. 'Steeds meer criminele organisaties blijken te beschikken over technische kennis en apparatuur waarmee ze de elektronische beveiliging van moderne auto's kunnen kraken' aldus Guus Wesselink van AVc. 'Autobezitters kunnen er niet meer van uit gaan dat hun bezit voldoende beveiligd is tegen diefstal. Aanvullende maatregelen zijn nodig om diefstal te voorkomen.'

Maatregelen
AVc vindt dat de autofabrikanten aan zet zijn om de beveiliging fors te verbeteren en de criminelen weer een stap voor te komen. Zo pleit de AVc dat fabrikanten voor een standaard inbouw van een gecertificeerd alarmsysteem of voertuigvolgsysteem. Uit cijfers van verzekeraars blijkt deze maatregel effectief.

Meest gestolen auto's
De kans dat een Volkswagen wordt gestolen is drie keer zo hoog als het gemiddelde van alle merken. Bij de merken Audi, Mercedes, Seat, BMW en Honda is het risico twee keer zo hoog als gemiddeld. Criminelen leggen zich vooral toe op jonge auto's van deze merken omdat ze tweedehands veel waard zijn.
Provincie:
Tag(s):