dinsdag, 24. april 2012 - 21:18 Update: 08-07-2014 0:53

Steekpenningen brengen FIFA-baas Blatter in het nauw

(Elf Voetbal) De Raad van Europa heeft een rapport gepubliceerd waarin FIFA-baas Sepp Blatter zwaar onder vuur wordt genomen. Volgens de internationale organisatie moet de Zwitser op de hoogte zijn geweest van de steekpenningen die door ISL, tot 2001 de marketing partner van FIFA, zijn betaald aan hooggeplaatste leden van de wereldvoetbalbond.

De Franse afgevaardigde Francois Rochebloine heeft in zijn rapport geen goed woord over voor de president van de FIFA. Blatter heeft al sinds 1975 een hoge positie bij de bond, maar zegt nooit op de hoogte geweest te zijn van de steekpenningen die zijn betaald aan hooggeplaatste leden uit Zuid-Amerika. Volgens het Engelse Panorama zou het hier gaan om voormalig baas van de FIFA, Havelange, en Ricardo Teixeira, tot voor kort directeur van de Braziliaanse voetbalbond. De Brazilianen zouden gezamenlijk ruim tien miljoen euro hebben gekregen van het marketingbedrijf, dat inmiddels failliet is.

"Meneer Blatter was van 1975 tot 1981 technisch directeur van de FIFA, daarna tot 1998 secretaris-generaal en vervolgens president. FIFA was op de hoogte van het zwarte geld dat werd betaald, dus is het moeilijk te geloven dat Blatter hier geen weet van had", aldus de Fransman in zijn rapport.

"Blatter was misschien niet direct betrokken, maar hij heeft ook niet ingegrepen of deze kwestie aan het licht gebracht", zo vervolgt Rochebloine. ISL betaalde de steekpenningen voornamelijk om zich te verzekeren van de uitzendrechten voor de grote toernooien.
Categorie:
Tag(s):