vrijdag, 6. april 2012 - 10:46 Update: 08-07-2014 0:53

Sterke groei export naar BRIC-landen

De Nederlandse export naar Brazilië, Rusland, India en China (de BRIC-landen) groeit veel harder dan de totale Nederlandse uitvoer. Wel is de omvang van onze export naar deze landen nog altijd bescheiden, zeker in vergelijking met de export van andere EU-landen.

In 2011 was 4,3 procent van de Nederlandse uitvoer bestemd voor de BRIC-landen. In 1996 was dit nog slechts 1,9 procent. China (1,7 procent) en Rusland (1,6 procent) zijn duidelijk belangrijker voor de Nederlandse export dan Brazilië en India (0,6 en 0,5 procent).

China is de grootste groeimarkt. In 2011 werd er ruim elf keer meer naar dit land uitgevoerd dan in 1996. De export naar Rusland, Brazilië en India is vier tot vijf keer groter geworden. Ter vergelijking, de totale Nederlandse exportwaarde is in dezelfde van de uitvoer naar BRIC-landen is een relatief klein percentage, 38 procent van de totale uitvoer, wederuitvoer. Het aandeel wederuitvoer in de totale Nederlandse uitvoer is met 46 procent groter. Daarmee draagt een euro export naar BRIC-landen meer aan de Nederlandse economie bij dan een gemiddelde euro export. Dit geldt met name voor China: slechts een derde deel betreft wederuitvoer en twee derde deel is uitvoer van Nederlandse makelij. In China zelf of in omliggende landen zijn typische Nederlandse wederuitvoerproducten vaak al aanwezig.
Categorie:
Tag(s):