donderdag, 19. januari 2012 - 18:05 Update: 08-07-2014 0:55

Sterker AZ schakelt Ajax uit in 'kinderstadion'

(Elfvoetbal) Vorig jaar stond Ajax met 2-0 voor in de eindstrijd van de KNVB Beker, nu liggen ze er al na de achtste ronde uit. Onder toeziend oog van 22.800 dolenthousiaste kinderen legde zowel Ajax als AZ voor rust een spectaculaire partij op de mat, maar na de thee waren het de Alkmaarders die domineerden en verdiend aan het langste eind trokken in de Amsterdam ArenA: 2-3.

Woensdag 21 december is een veelbesproken dag in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hooligan Wesley van W. viel in de 37ste minuut van de bekerwedstrijd Ajax - AZ doelman Esteban Alvarado aan. Scheidsrechter Bas Nijhuis hield de 22-jarige goalie een rode kaart voor, omdat hij geweld had gebruikt om de 19-jarige man op zijn plaats te zetten. Gertjan Verbeek dirigeerde zijn spelers daarna van het veld. "We voelen ons hier niet langer veilig", zei de 49-jarige keuzeheer na het merkwaardige bekerduel. Ajax genoot op het moment van de staking een 1-0 voorsprong door een doelpunt van rechtervleugelverdediger Gregory van der Wiel, die er vandaag niet bij was vanwege een liesblessure. Ruben Ligeon verving de 23-jarige Oranje-international.

Vandaag stond de inhaalwedstrijd op het programma. Het werd een bijzondere middag. Enkel kinderen mochten het Noord-Hollandse bekeronderonsje live aanschouwen en dat leverde een aantal mooie beelden op. "Wesley bedankt!", viel er op een spandoek te lezen. De jeugdige supporters van zowel Ajax als AZ zaten door elkaar heen op de tribunes. De fans van beide clubs juichten negentig minuten lang, ongeacht de tussenstand.

Ajax nam al in de tiende minuut de leiding via de van blessureleed teruggekeerde Siem de Jong, die optimaal profiteerde van een steekballetje van middenvelder Christian Eriksen. Aan het gejuich van de tribunes viel op te merken dat de meeste van de 22.800 kinderen een Ajax-hart hadden. Het was een voorbode voor een prachtige eerste helft, zo bleek. De Noord-Hollandse clubs waren in het eerste bedrijf gelijkwaardig aan elkaar en dat was ook snel weer af te leiden van de tussenstand. In de 24ste minuut was het middenvelder Maarten Martens, eveneens teruggekeerd van een langdurige blessureperiode, die de gelijkmaker voor zijn rekening nam. De 27-jarige Belg wist zich wel raad met het geblunder in de Ajax-defensie en rondde koeltjes af.

Acht minuten later genoot AZ een 1-2 voorsprong via spits Charlison Benschop, die een geweldige steekbal van middenvelder Rasmus Elm tot assist promoveerde. Zuur voor Ajax, want Eriksen had kort daarvoor de kans om de 2-1 op zijn naam te zetten. Esteban Alvarado keerde echter de inzet van de Deense jongeling. Maar Ajax kwam nog voor de tijdelijke onderbreking op gelijke hoogte en daar mocht het wederom De Jong voor bedanken. Een afstandsschot van de 19-jarige Eriksen belandde via de handen van Esteban Alvarado voor de voeten van de gelegenheidsaanvaller van Ajax. De Jong leek in de eerste instantie buitenspel te staan, maar de beelden van Eredivisie Live wezen uit dat dat niet het geval was. Esteban Alvarado ging niet vrijuit bij de 2-2 van de verliezend bekerfinalist van vorig jaar.

Het tweede bedrijf werd gekenmerkt door een Alkmaars overwicht. AZ kwam goed uit de startblokken en dat resulteerde in een snelle 2-3. Centrumverdediger Toby Alderweireld kreeg de bal hard tegen zijn hand aangeschoten. Arbiter Pol van Boekel twijfelde niet en legde de bal op de stip. Elm loeide de bal vanaf de elfmeterstip snoeihard achter 'bekerdoelman' Jasper Cillessen. Ajax probeerde in het restant van het duel aan te zetten voor de 3-3. Het spel bevond zich veelvuldig op de helft van de Alkmaarders, maar dankzij uitstekend verdedigend werk hoefde AZ-trainer Gertjan Verbeek geen stemverheffing te gebruiken om zijn ploeg op de been te houden. De aanvallende intenties van de Amsterdammers strandden meermaals op het middenveld en als zij een keer door wisten te dringen tot de Alkmaarse achterhoede, dan werd de bal direct afgepakt. AZ kwam er een aantal malen razendsnel uit en kreeg zelfs dotten van kansen om de 2-4 te produceren. De grootste kwam op naam van centrumdekker Nick Viergever, die Cillessen op zijn weg vond.

Het bleef 2-3. In totaal had 39.9 procent van de bezoekers van ELF Voetbal het bij het juiste eind door op een overwinning van AZ in de reguliere speeltijd te stemmen. Een terechte uitslag, want AZ had buiten de doelpunten om de grootste kansen. Zo raakte Brett Holman de paal en werd door de winterkampioen een penalty geclaimd, nadat Vurnon Anita Benschop hinderde in het zestienmetergebied van Ajax. Roy Beerens kreeg het voor elkaar om de bal vanaf één meter over te schieten. Qua spektakel hebben de 22.800 kinderen in ieder geval niets te klagen gehad. Dit alles met dank aan hooligan Wesley. Zondag kan Ajax zich alweer revancheren voor de bekeruitschakeling. Dan staat de Eredivisie-uitwedstrijd tegen AZ op het programma. Wordt het verschil tussen Ajax en AZ acht of twee punten? Of blijven de hoofdstedelingen vijf punten onder de koploper staan? Aanstaande zondag rond 16:30 uur weten we het.
Categorie:
Tag(s):