maandag, 17. september 2012 - 19:45

Stoffelijke resten Britse militair gevonden

Ede

De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft vandaag de stoffelijke resten van een Britse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog geborgen.

Dit gebeurde op de Ginkelse Heide bij Ede , in nauwe samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de Koninklijke Marechaussee, Brigade Veluwe.

Het veldgraf, dat zich op militair terrein bevond, werd het afgelopen weekeinde aangetroffen door een particulier met een metaaldetector. Op de stoffelijke resten werden 2 handgranaten gevonden. Deze zijn ter plaatse door de EOD tot ontploffing zijn gebracht.

Onderzoek
Gelet op de plek van de vondst gaat de BIDKL ervan uit dat de soldaat heeft behoord tot de 4th Parachute Brigade van de 1st Airborne Division, die hier op 18 september 1944 werd gedropt. De Britse autoriteiten zijn inmiddels van de vondst op de hoogte gebracht. De stoffelijke resten zijn voor onderzoek overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL te Soesterberg. Daar wordt geprobeerd de identiteit te achterhalen.
Bijzonder

De BIDKL spreekt van een bijzondere vondst, omdat over minder dan een week de jaarlijkse herdenkingen van de Slag om Arnhem plaatsvinden. Daarbij nemen op de vondstlocatie weer honderden parachutisten deel aan een herdenkingssprong.
Provincie:
Tag(s):