donderdag, 26. januari 2012 - 18:31

Straffen geëist voor oplichten verzekeraar

Alkmaar

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen drie verdachten van oplichting.

Zij zetten op 27 februari 2010 een gewapende overval op een telefoonwinkel in Enkhuizen in scène en lichtten daarmee de verzekeraar voor ruim 9.500 euro op.

De officier van justitie neemt het hen zeer kwalijk dat de nepoverval honderden uren aan politiecapaciteit heeft ingenomen. Capaciteit die niet aan echte overvallen met echte slachtoffers besteed kon worden. In de eis is rekening gehouden met het feit dat de verdachten geen strafblad hadden.

De eigenaar van de winkel, een 37-jarige man uit Hilversum, deed aangifte bij de politie waarbij hij er ook melding van maakte dat hij onder dwang zou zijn meegenomen naar het Streekbos. Ook bewoog hij de verzekeraar tot het uitkeren van ruim 9.500 euro. De twee medeverdachten zaten in het complot. Dit betreffen een 38-jarige man uit de gemeente Hollands Kroon en een 24-jarige man uit Hoorn. De laatste zou de partij telefoons hebben verkocht. De nepovervaller is voortvluchtig.

In de loop van het onderzoek zijn rond de 20 mensen aangehouden geweest op verdenking van heling van gestolen telefoons. Zij hadden telefoons gekocht. Zij worden niet vervolgd omdat de telefoons dus niet van misdrijf afkomstig bleken.

Het bedrag dat door de verzekeraar is uitgekeerd wordt teruggevorderd van de verdachten. De rechtbank Alkmaar doet over veertien dagen uitspraak over de oplichting en de vordering van het geld.
Provincie:
Tag(s):