woensdag, 4. januari 2012 - 13:30

Strenge inspectie kaden waterschap Friesland om hoge waterstand

Leeuwarden

Waterschap Friesland is woensdag in verband met de verwachte hoge waterstand begonnen met een inspectie van de kaden door de hele provincie Friesland en het Groninger Westerkwartier.

‘Ze worden gecontroleerd op de hoogte en stevigheid. Poldergemalen worden waar mogelijk tijdelijk uitgezet, om te voorkomen dat de boezemwaterstand te snel stijgt’, meldt het waterschap Friesland woensdag.

Donderdag depressie
Hierdoor wordt het water wat langer in de polders vastgehouden. Zo wil het waterschap voorkomen dat boezemwater ongecontroleerd de polders instroomt. Deze maatregelen moeten voorkomen dat de verwachte waterstand te snel stijgt, vanwege een depressie die donderdag ons land bereikt.

Stijging met 10 cm
De komende 48 uur verwacht het waterschap dat het water in de Friese kanalen, vaarten en sloten met gemiddeld 10 centimeter zal stijgen, door regenval en noordwesten wind.

De regio rondom Kollum zal hier het meest last van krijgen, omdat er geen water naar de Waddenzee gespuid kan worden via Dokkumer Nieuwe Zijlen. Daarom richt het waterschap zich met inspecties en maatregelen vooral op deze regio. Sinds het weekend draaien het Hooglandgemaal in Stavoren en het Woudagemaal in Lemmer op volle toeren, om overtollig water uit de boezem naar het IJsselmeer te pompen.

Actiecentrum
Waterschap Friesland heeft woensdagochtend op haar hoofdkantoor in Leeuwarden een actiecentrum ingericht, van waaruit de inspecties en maatregelen gecoördineerd worden. Ook op Ameland is een actiecentrum actief dat heeft besloten om twee pompen in de polder Hollum-Ballum te plaatsen.
Provincie:
Tag(s):