maandag, 7. mei 2012 - 11:11 Update: 08-07-2014 0:52

Stresstesten gemeenten tonen aan dat crisis gemeenten miljarden kan kosten

In opdracht van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven heeft SEO Economisch Onderzoek een stresstest uitgevoerd op de financiën van deze gemeenten. Dit meldt SEO Economisch Onderzoek op zijn site. SEO presenteerde maandag de eerste resultaten.

De vier grote gemeenten hebben als eerste overheidsinstellingen hun financiële rekbaarheid laten onderzoeken. Bij banken is het al langer gebruikelijk om de gevolgen van mogelijke stresssituaties door te rekenen.

De vijf mogelijke scenario's die zijn bekeken zijn overheidsbezuinigingen, een vastgoedcrisis, een financiële strop (zoals bijvoorbeeld Icesave), sociaal-economische tegenvallers en een humanitaire ramp, zoals de vuurwerkramp in Enschede.

Uit de stresstesten is volgens SEO-directeur Jules Theeuwes als belangrijkste conclusie naar voren dat de gevolgen van verschillende crisissituaties per gemeente zeer verschillen. 'Zo is Amsterdam erg gevoelig voor bijvoorbeeld een vastgoedcrisis. In Rotterdam zullen de gevolgen van een sociaaleconomische crisis groot zijn.'

De financiële gevolgen van mogelijke crisissituaties zijn in de Maasstad het heftigst. In het SEO-model verliest de gemeente in 5 jaar tijd 90,5 miljoen euro in het geval van een financiële crisis. Dat kost elke Rotterdammer 148 euro.
Categorie:
Tag(s):