maandag, 21. mei 2012 - 8:19

Studenten lenen 365 euro per maand maar lopen ook geld mis

Uit een onderzoek dat het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft gehouden onder 3000 studenten blijkt dat een derde van de hbo- en wo-studenten een studielening heeft bij de overheid via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Studenten lenen gemiddeld 365 euro per maand. Dat loopt na vier jaar studeren op naar een schuld van 17.500 euro.

Maar studenten lopen ook geld mis. Bijna een vijfde van hen krijgt geen zorgtoeslag en ruim 10% doet geen belastingaangifte. En dat scheelt hen in de portemonnee.
Ook blijken studenten maar weinig te weten van de leenvoorwaarde van DUO en weet de helft niet hoe het zit met de rente.
Uit het Nibud Studentenonderzoek blijkt dat veel studenten hun startsalaris onrealistisch hoog inschatten. Van het Nibud krijgen ze het advies om zich goed te laten voorlichten omdat ze anders bij het afbetalen wel eens voor verrassingen komen te staan.
Als de overheid haar bezuinigingsmaatregelen gaat doorvoeren, zal de studentenschuld alleen maar toenemen, zo voorspelt het Nibud.

Uit het onderzoek blijkt verder dat studenten met een bijbaantje gemiddeld 345 euro verdienen. Maar de kosten voor studenten zijn in totaal hoger dan hun inkomsten. Alleen doordat de ouders vaak bijspringen (huur en collegegeld) kunnen ze over het algemeen rond komen van hun geld.
Provincie:
Tag(s):