woensdag, 21. maart 2012 - 20:35

Studierecht050 luidt noodklok

Groningen

Woensdag 21 maart luidde Studierecht050 de noodklok voor het hoger onderwijs. Daarmee laten zij op het Broerplein zien dat ze het hoger onderwijs goed en toegankelijk willen hebben.

'Wij staan voor goed en betaalbaar onderwijs. Mensen moeten de studie kunnen kiezen die ze willen volgen. De bezuinigingsplannen maken echter dat hun keuze door hun financiële situatie bepaald gaat worden', aldus woordvoerder Eduard van Scheltinga.

Studenten ondervinden nu al problemen door een hoge studieschuld, banken geven bijvoorbeeld minder snel een hypotheek aan iemand met een grote studieschuld. Van Scheltinga: 'het kabinet, met de VVD voorop, kiest ervoor om het onderwijs ontoegankelijk te maken en de kennissamenleving kapot te bezuinigen. Er zijn ook andere keuzes te maken, zoals een aanpassing van de hypotheekrente aftrek. Maar bij de VVD staat je studieschuld kennelijk als een huis.'

Van Scheltinga: “De kabinetsplannen maken het de ambitieuze student onmogelijk. We zien straks minder mensen die van het MBO naar de universiteit gaan. Velen hebben aangegeven niet door te zullen leren, simpelweg omdat het onbetaalbaar wordt.”
Provincie:
Tag(s):