zondag, 9. december 2012 - 21:19

Stuurloos vrachtschip op de Noordzee bij Zandvoort stabiel

Zandvoort

Het vrachtschip de Ocean Victory drijft sinds zondagavond stuurloos voor de kust van Zandvoort. Dit meldt het Kustwachtcentrum in Den Helder

Het onder Panamese vlag varende schip vaarde rond 19.00 uur over een boei heen nadat hij kort daarvoor de haven van IJmuiden had verlaten. De ketting van de boei kwam in de schroef terecht, waardoor het schip stuurloos raakte op zo'n 4 mijl uit de kust van Zandvoort. Door de wind dreigde het 170 meter lange schip in de richting van de kust drijven.

Enkele sleepboten en een reddingsboot van de KNRM zijn ingezet om het schip weer onder controle te krijgen. Een eerste poging op het schip onder controle te krijgen mislukte omdat de sleepboot een touw in de schroef kreeg.

Update 22.00 uur
Rond 22.00 uur had sleepboot Hercules het eerste sleepcontact gemaakt met het schip. Ook deze poging mislukte omdat het touw brak. Sleepboot Levoli Black gaat opnieuw sleepcontact proberen te maken.

Update 23.00 uur
Het is volgens het kustwachtcentrum in Den Helder gelukt om het vrachtschip Ocean Victory voor anker te leggen. Zoals het nu laat aanzien houd het anker het schip op zijn plek. Door middel van een helikopter zal opnieuw geprobeerd een sleepverbinding te maken.

Update 02.00 uur
Tijdens de pogingen om een sleepverbinding tot stand te brengen met de ‘Ocean Victory’ heeft ook de Kustwacht sleepboot ‘Ievoli Black’ een tros in één van de schroeven gekregen en moest daardoor terugkeren naar IJmuiden. Inmiddels zijn andere sleepboten ter plaatse en is rond 01.00 uur een nieuwe sleepverbinding tot stand gebracht tussen het schip en de sleepboot ‘Triton’. De bergers hebben besloten het schip op zijn plaats te houden en zodra vandaag de wind afneemt een tweede sleepboot vast te laten maken en dan het schip te verslepen naar veiliger water.
Provincie:
Tag(s):