vrijdag, 3. februari 2012 - 13:58

Superbugs opsporen met testen

Een aantal kennisintensieve MKB’ers uit de regio onder leiding van Check-Points BV ontwikkelt samen met Gelderse zorginstellingen twee unieke, innovatieve testen voor een nieuw type bacteriën dat niet meer reageert op de huidige antibiotica.

Deze levensgevaarlijke superbugs kunnen met de testen worden opgespoord en beheersbaar gehouden.

Dergelijke testen bestaan op dit moment nog niet. Ze kunnen wereldwijd een cruciale bijdrage leveren aan het stoppen van bacteriën zoals de ESBL-bacterie en de EHEC-bacterie. Deze bacteriën hebben al vele slachtoffers geëist en grote economische schade aangericht. Ziekenhuizen, klinische diagnostische laboratoria en onderzoekscentra in binnen- en buitenland zijn de beoogde afnemers van de testen. De verwachting is dat uit dit project ook vervolgactiviteiten voortvloeien. De regionale projectpartners kunnen bijvoorbeeld de testen doorontwikkelen en nieuwe testen ontwikkelen.

RedMedTech Highway
Het project past goed in het Health Valley-speerpunt ‘moleculair diagnostics and transitional medicine’ als onderdeel van de RedMedTech Highway. Bovendien past het project ook in het prioritaire programma Innovatie en Topsectoren van de provincie Gelderland. De Red Med Tech Highway is de as Twente-Nijmegen-Eindhoven. Medische kennis (Health Valley, Nijmegen) en techniek (Twente, Eindhoven) vinden elkaar via deze denkbeeldige snelweg om tot nieuwe producten te komen. Nieuwe medische producten en slimme systemen zijn nodig, omdat Nederland snel vergrijst. Om die te maken zijn niet alleen wetenschappers nodig, maar ook ondernemers die weten hoe je producten kunt afzetten.

EFRO-subsidie
De samenwerkende partners: Check-Points BV (Wageningen), Nytor BV, Biolegio BV (beide uit Nijmegen) en het Maatschap Medische Microbiologie Gelderland (diverse ziekenhuizen) ontvangen voor het project ‘Superbug Testen’ ruim € 480.000 subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en eenzelfde bedrag van de provincie Gelderland en van het Rijk. De partners investeren zelf ruim € 1,2 miljoen.
Provincie:
Tag(s):