dinsdag, 28. februari 2012 - 21:31 Update: 08-07-2014 0:31

Supersnel internet op Universiteit Twente:1 gigabit per seconde

Enschede

De Universiteit Twente biedt vanaf maart internet aan met een snelheid van 1 gigabit per seconde. 'Deze snelheid geldt voor upload en download. Hiermee is de UT weer koploper op het gebied van internetsnelheid', meldt de universiteit dinsdag.

Alleen op de Google-campus in Stanford is zo'n snel netwerk uitgerold. Gigabitnetwerken worden vaak al gebruikt om thuis computers te koppelen, maar de Universiteit Twente is de eerste universiteit die zelfstandig de verbinding voor studenten en campusbewoners naar buiten toe op deze snelheid aanbiedt.

Het gigabitnetwerk is aangelegd door ICTS, de IT-afdeling van de universiteit en het Studenten Net Twente, een vereniging van studenten die grote delen van dit netwerk beheert.

Robert Dahmen, voorzitter van Studenten Net Twente, is nauw bij de aanleg betrokken geweest: "De apparatuur van het 100megabitnetwerk, waarmee we tien jaar geleden de snelste waren in Nederland, was ondertussen aan vervanging toe en we hebben er als SNT op aangedrongen alles gigabit te maken."

Volgens Dahmen is het voornaamste effect van gigabit een nóg soepelere internet-ervaring. "Vroeger moest je drie minuten wachten voor het Youtube-filmpje begon te spelen, nu is het wachten toch altijd nog een paar seconden maar met het gigabit-netwerk begint het filmpje direct te spelen".

Grote netwerksites kunnen deze snelheid prima aan. "Niet alleen Youtube, maar wat dacht je van Facebook? Nu kun je nog sneller je foto’s en videos uploaden en je bezig houden met leuke dingen. En ook saaie zaken als Windows updates komen aanzienlijk sneller binnen."

Op de campus ligt een glasvezelringleiding die alle gebouwen en wijken met elkaar verbindt. Van die knooppunten gaan er koperdraden de onderwijsgebouwen en studentenflats in. "Als je pech hebt met een heel lange koperverbinding naar je studentenkamer, dan kan het zijn dat je die gigabit niet haalt, maar in het slechtste geval ben je nog aanzienlijk sneller dan de snelste internetaansluing ergens anders."

Over misbruik is Dahmen duidelijk. "Er zijn strenge regels wat wel en niet is toegestaan op het UT-netwerk. De uploadlimiet van 50 GB per week blijft gehandhaafd en als er klachten binnenkomen over illegale uploads dan worden die door SNT serieus behandeld."
Categorie:
Tag(s):