dinsdag, 3. januari 2012 - 14:07

Supersnelrecht in grote steden voor ongeregeldheden jaarwisseling

Den Haag

Een deel van degenen die zich met de jaarwisseling hebben misdragen moeten dit jaar in vijf grote steden wederom direct verschijnen op zogenoemde supersnelrechtzittingen. Er zijn minder supersnelrechtzaken dan vorig jaar.

Op 2 en 3 januari vinden in diverse grote steden supersnelrechtzittingen plaats. Het aantal aangebrachte zaken is kleiner dan vorig jaar: rond de twintig tegen rond de dertig. Voorgenomen supersnelrechtzittingen in Zutphen en Den Bosch zijn voorlopig afgeblazen. In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Arnhem wordt deze week wel supersnelrecht gesproken. Andere rechtbanken hadden geen voornemens om supersnelrechtzittingen te houden.

Binnen drie dagen
Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter moeten verschijnen en als ze veroordeeld worden, ook direct hun gevangenisstraf moeten uitzitten. Ook opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd. Daarnaast eist het Openbaar Ministerie ook zwaardere straffen. De strafeis zal in alle zaken 75 procent hoger liggen dan anders.

Eenvoudig bewijs
Wegens de korte termijn tussen de aanhouding en de behandeling op de zitting, moeten de zaken die voor de supersnelrechter komen – bewijstechnisch gezien - relatief eenvoudig zijn. Dat betekent dat complexere zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is in het algemeen niet in aanmerking komen voor supersnelrecht.

Extra hoge straffen
Voor het gebruiken van geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer), ligt de strafeis nog hoger, namelijk op tweehonderd procent van de reguliere eis. Verder zal de officier van justitie bij alle verdachten aan de rechtbank vragen om als bijzondere voorwaarde huisarrest op te leggen voor de volgende jaarwisseling.
Provincie:
Tag(s):