woensdag, 4. januari 2012 - 16:56

Supersnelrecht: maken van molotovcocktail stevig bestraft

Den Haag

180 uur taakstraf voor het fabriceren van een molotovcocktail, luidde het vonnis dinsdag tegen een 18-jarige jongen op een supersnelrechtzitting van de Haagse rechtbank.

‘In totaal werden op 3 januari in Den Haag vier verdachten van misdragingen met oud en nieuw versneld berecht’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

'Iets spectaculairs'
De 18-jarige jongen zit er wat beteuterd bij, in het beklaagdenbankje van de indrukwekkend grote Haagse rechtszaal. Wat had hij zich voorgesteld, vraagt de vrouwelijke rechter, van het afsteken van de zelf gefabriceerde molotovcocktail? “Een mooi effect, iets spectaculairs”, zegt de jongen.

Heb je enig moment stilgestaan bij de mogelijke gevaren, voor jezelf en je vrienden?”, stelt de rechter. “Het was op een afgelegen weiland, daar kan toch weinig fout gaan”, reageert de verdachte. Wel erkent hij dat zijn explosieve plan, dat door de politie verhinderd werd, achteraf ‘niet slim' was.

Gevolgen vuurwerkbom
De officier van justitie toont zich niet overtuigd. “Verdachte heeft niet laten blijken dat hij inziet welke vreselijke gevolgen het ontploffen van zo'n vuurwerkbom kan hebben. Denk alleen al aan de handen en ogen van de omstanders.”

Daarom eist de officier in deze supersnelrechtzaak een stevige straf tegen de 18-jarige: 240 uur werkstraf en een huisarrest voor de volgende jaarwisseling. “Oud en nieuw moet een feest zijn”, benadrukt de officier. “Het Openbaar Ministerie heeft duidelijk aangekondigd dat het hard optreedt tegen dit soort fout gedrag.”

Behoorlijke straf
De rechter gaat in het vonnis mee in de stevige lijn van de officier. Zelfs al wordt meegeteld dat de jongen een blanco strafblad heeft, niet omgaat met foute vrienden en serieuze plannen maakt om fysiotherapie te studeren, acht de rechter 'een behoorlijke straf' op zijn plaats.

De jongen uit Krimpen aan de Lek hoort een vonnis van 180 uur taakstraf tegen zich uitspreken. Hij hoeft niet de cel in, maar krijgt wel een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. De eis voor het huisarrest bij de volgende oud en nieuw wordt overgenomen.
Provincie:
Tag(s):