donderdag, 24. mei 2012 - 15:04

'Tandartsen concureren niet met elkaar'

Utrecht

De vrije tandartstarieven hebben volgens de consumentenbond nog nauwelijks geleid tot concurrentie tussen tandartsen.

Van de 500 tandartsen die de Consumentenbond benaderde is slechts één op de vier bereid om eenmalig op korte termijn een kroon te plaatsen. Zo is er voor consumenten geen mogelijkheid om te kiezen voor een goedkoper alternatief. Voor de Consumentenbond één van de redenen om te starten met een campagne over betaalbare zorg: waar zit de verspilling, welke kosten kunnen consumenten zelf in de hand houden en waar moet de overheid ingrijpen?

De campagne Betaalbare Zorg begint met een onderzoek naar de mogelijkheid tot besparen op mondzorg. Daarvoor belden onderzoekers met 500 tandartsen door heel Nederland. Consumenten die slechts één enkele behandeling willen, blijken slecht terecht te kunnen bij een andere tandarts. Driekwart van de tandartsen heeft het te druk of zit niet op 'shoppers' te wachten.

Opvallend is dat van degenen die 'nee' verkopen, bijna de helft (44%) zegt dat een behandeling binnen dezelfde periode wel mogelijk is als de beller vaste klant wordt.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Marktwerking kan alleen succesvol zijn met voldoende aanbieders die willen concurreren en consumenten die op zoek gaan naar betere of goedkopere zorg'. Ons onderzoek laat zien dat we daar nog lang niet zijn'.
Collegialiteit
Provincie:
Tag(s):