vrijdag, 30. november 2012 - 13:05

Taxichaffeurs sjoemelen met rijtijden en uitwisbare inkt

Amsterdam

Tien taxiondernemingen uit Amsterdam en omgeving zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betrapt op frauderen met de registratie van arbeids- en rusttijden met behulp van een balpen met uitwisbare inkt. Dit meldt ILT vrijdag.

De ILT stelde een onderzoek in na verschillende aanwijzingen dat met name rondom de Luchthaven Schiphol dergelijke pennen gebruikt werden. De eerste taxiondernemers en taxichauffeurs hebben inmiddels een bestuurlijke boete aangezegd gekregen.

Die boete voor het voeren van een ondeugdelijke ritadministratie kan oplopen tot €45.000 per bedrijf. In de meeste gevallen krijgen zij ook een proces-verbaal wegens valsheid in geschrifte.


De ILT startte een grootschalig onderzoek nadat eerder dit jaar bij gezamenlijke controles met de Koninklijke Marechaussee bleek dat taxichauffeurs in de omgeving van Schiphol hun weekstaten met uitwisbare balpennen invulden.

Taxichauffeurs moeten op de weekstaat en dagrittenstaat hun arbeids- en rusttijden bijhouden. Door uitwisbare inkt te gebruiken konden zij achteraf hun arbeids- en rusttijden op de weekstaat en de rittijden op de dagrittenstaat aanpassen en kloppend maken met de regels.

De regels voor arbeids- en rusttijden zijn onder andere bedoeld om de verkeersveiligheid te bevorderen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.
De uitwisbare inkt is aan te tonen met onder andere een ultraviolette lamp, die de inspecteurs nu standaard bij zich hebben.

De vervalsingen van de documenten zijn ook onderzocht en aangetoond door het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten van de Koninklijke Marechaussee. De uitkomsten van de onderzoeken zijn voor de Inspectie aanleiding de controle op deze vorm van fraude over het hele land uit te breiden.
Provincie:
Tag(s):