woensdag, 28. november 2012 - 10:06

Te vroeg geboren girafje overleden

Amsterdam

Het girafje dat gisternacht in Artis is geboren, is rond middernacht overleden. Dit maakt dierentuin Artis woensdag bekend.

Gisteravond leek het nog beter te gaan met het kalfje. Hij had meerdere liters melk gedronken en viel hierna in het stro in slaap. In de loop van de nacht ging het girafje steeds zwaarder adem halen, wat een teken was dat hij het waarschijnlijk niet ging redden.

Het girafje is te vroeg geboren. Zijn hoeven waren nog niet hard genoeg om op te kunnen staan, wat erg belangrijk is voor pasgeboren giraffen. Zij moeten met de kudde mee kunnen lopen, mocht dit nodig zijn.

Netgiraffe
De giraffen in Artis zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata). Dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Hij is te herkennen aan het "netvormige" vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De vlekken van een mannetje worden donkerder naarmate het dier ouder wordt. De vlekken zijn bleker op de buik en de poten. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffe. Artis heeft sinds 1856 giraffen en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.
Provincie:
Tag(s):