vrijdag, 30. november 2012 - 8:31

Tentenkamp Amsterdam is leeg

Amsterdam

Vrijdagochtend heeft de politie in Amsterdam het tentenkamp waar nog enkele tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven ontruimd.

De politie die met ongeveer 40 man en enkel ruiters te paard aanwezig was bij het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp, startte iets voor 08.00 uur met de ontruimingsactie.

Blokkade 80 sympathisanten
Ongeveer 80 sympathisanten versperden de toegang tot het tentenkamp waardoor de politie hen eerst moest verwijderen. Hierbij werd getrokken en geduwd.

Rond 08.45 uur waren alle sympathisanten voor het hek verwijderd en kon de politie het kamp binnen gaan waar sinds eind september tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers uit protest tegen hun uitzichtloze situatie verbleven.

De in totaal 95 aangehouden asielzoekers zijn deels in een speciale touringcar van de politie en deels in kleinere politiebusjes gezet die ze naar een politiebureau zullen brengen.

Rechter
De rechter besliste afgelopen woensdag dat het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp moest worden opgeheven. Op dat moment verbleven daar ongeveer 130 uitgeprocedeerde asielzoekers.

Tot de ontruiming van vandaag zijn dus al tientallen asielzoekers op eigen gelegenheid vertrokken uit het tentenkamp. Alle asielzoekers die vrijdagochtend na 07.00 uur nog op het terrein zijn worden gearresteerd en belanden in vreemdelingendetentie.

Vorige week kondigde de gemeente Amsterdam voor komende vrijdag een ontruiming aan, omdat het niet veilig zou zijn en de volksgezondheid risico loopt. De rechter was het daar woensdag mee eens, ook nu 10 andere gemeenten de asielzoekers tijdelijk konden onderbrengen.
Provincie:
Tag(s):