vrijdag, 30. november 2012 - 14:44

Terrorismeverdachten aangehouden in Rotterdam

Rotterdam

De Nationale Recherche heeft donderdag in Rotterdam drie mannen aangehouden, omdat zij van plan zouden zijn naar Syrië te reizen om daar deel te nemen aan de internationaal gewelddadige jihad.

Bij de doorzoeking van hun woningen is beslag gelegd op messen, een zwaard en een kruisboog. Verder trof de politie afscheidsbrieven, gepakte rugzakken met reisuitrusting en een grote hoeveelheid jihadistische documentatie aan. Ook twee woningen van familieleden van de verdachten in Doesburg en Utrecht zijn doorzocht.

Onderzoek
Het onderzoek is vorige maand gestart naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD. De mannen van 22, 23 en 33 jaar zijn vermoedelijk geradicaliseerde moslims.

Zij hebben vermoedelijk ook geld ingezameld om de reis mogelijk te maken. Het drietal had eerder al tickets geboekt voor een vlucht naar Turkije met een aansluitende vlucht tot de grens met Syrië. Deze reis werd geannuleerd en uitgesteld. Twee van de drie stonden donderdagmiddag geboekt voor een vlucht van Brussel naar Turkije.

Schijnhuwelijk
Een van de mannen is vorige week in het huwelijk getreden met een moslima, die hij niet eerder had ontmoet. Hij kende haar sinds kort van het internet. De man wilde samen met zijn vrouw in Syrië strijden voor de jihad. Op een foto voor zijn bruid poseerde de man met een AK-47 aanvalsgeweer. Op internet sprak de man tot zijn aanstaande vrouw: "Ik hoop dat wij samen gaan sterven en samen naar het paradijs gaan."

De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):