donderdag, 12. juli 2012 - 11:35

Tieners aangehouden voor strafbare gedragingen in de Huet

Doetinchem

De politie heeft de afgelopen weken een tiental tieners aangehouden die verdacht worden van uiteenlopende strafbare feiten en die gepleegd werden in de Doetinchemse wijk De Huet.

Vier van hen worden als hoofdverdachten gezien. Twee verdachten (13 en 15 jaar) zijn voorgeleid voor de Rechter-commissaris en onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Vier andere verdachten kregen van de Officier van Justitie een gedragsaanwijzing. In de komende weken worden nog enkele meelopers verhoord.

De politie begon dit voorjaar een onderzoek naar een aantal strafbare feiten die voornamelijk in de wijk De Huet werden gepleegd. Het ging daarbij om bedreigingen van tieners door leeftijdgenoten, mishandelingen, het vernielen van ruiten van woningen en het beschadigen van auto’s. Ook, en dat bleek later, worden twee van de jongeren (15 en 16 jaar) verdacht van de mishandeling van een 23-jarige man uit Gaanderen. Dit gebeurde zondagmiddag 10 juni op de Bongerd in Doetinchem. Het slachtoffer werd bedreigd met een mes en liep diverse verwondingen op. Een getuigenoproep in de media leverde informatie voor het team op.

Tijdens het onderzoek had de politie al snel het beeld dat het hier niet om een hinderlijke jeugdgroep ging (rondhangen, luidruchtig, kleine gewelds- of vermogensdelicten), maar om een overlastgevende jeugdgroep. Criteria hiervoor zijn o.a. het nadrukkelijk, soms provocerend gedrag, ernstiger geweld en moeilijker te corrigeren jongeren.

Om die reden maakte de politie extra mensen voor het onderzoek vrij om zo, vóór de zomervakantie, de verdachten aan te kunnen houden. Hiermee wilde het team voorkomen dat deze tieners zich tijdens hun schoolvakantie aan nog meer strafbare feiten schuldig zouden maken. Tijdens het onderzoek kwamen er nog meer feiten naar voren waar de jongeren vermoedelijk voor verantwoordelijk waren. Dit betrof zaken als diefstal van mobieltjes, de diefstal van een fiets of scooter en het gooien van eieren tegen woningen. De lijst met feiten ging al snel richting de 30.

Op 23 juni vonden de eerste aanhoudingen plaats en vier tieners in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar worden als hoofdverdachten gezien. De andere zeven tieners, onder wie één meisje, zijn in de leeftijd van 13 t/m 17 jaar en worden ervan verdacht minder strafbare feiten te hebben gepleegd.

In verband met hun minderjarigheid zijn alle ouders bij het onderzoek betrokken. De meeste van hen waren geschrokken over de daden van hun kind. Het bleek dat veel ouders niet wisten wat hun zoon buitenshuis uitspookte.

Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt en de taakaccenthouder Jeugd van de politie, het JEKK en de Jeugdreclassering zijn betrokken bij de verdere afhandeling.

De jongeren worden ook verdacht van het aftrappen van spiegels van auto’s, maar door uiteenlopende verklaringen en het soms ontbreken van aangiften, kan hier nog geen duidelijkheid over worden gegeven. De gedupeerden van feiten die zijn opgelost worden op de hoogte gesteld. Het Gaanderense slachtoffer is al geïnformeerd over het verloop van het onderzoek.
Provincie:
Tag(s):