maandag, 13. februari 2012 - 10:16

Tientallen aanrijdingen door gladheid in Flevoland

Almere

Tussen zondagavond en maandagochtend raakten in Flevoland tientallen automobilisten betrokken bij kleine en grotere aanrijdingen. Zeker acht mensen raakten gewond.

Vooral op de A-6 was het raak. Ook op het onderliggende wegennet waren meerdere plaatsen extreem glad. Het aanbod van gewonden was op een moment zo groot dat uit de regio Amsterdam twee ambulances ondersteuning moesten bieden. Een politieauto, die een meervoudige aanrijding afschermde op de A-6 afrit 5, werd vol geraakt aan de achterzijde. Politie, brandweer, ambulancediensten en bergingsdiensten hebben de handen vol gehad om alle aanrijdingen af te handelen.

Zondagavond bij het inzetten van de neerslag op de koude wegen, raakten ondanks flinke inzet van strooiwagens, sommige weggedeelten spiegelglad. In Lelystad, Noordoostpolder, Almere en Zeewolde raakten automobilisten door de gladheid in de problemen. Veel auto’s gleden van de weg en raakten in de berm. De meeste aanrijdingen betroffen kop-staart en eenzijdige aanrijdingen met veelal uitsluitend blikschade.

Op de A-6 afrit 5 (Veluwedreef / Waterlandseweg oprit richting Lelystad) raakten vijf auto’s betrokken bij een aanrijding. Een surveillanceauto, die als eerste ter plaatse was, schermde de oprit af om achteropkomend verkeer te waarschuwen met optische signalen. Een tweede politieauto nam positie in enkele tientallen meters voor de oprit en schermde de aanrijding en de andere politieauto af.

Ondanks de oranjeflitsers reed een 33-jarige vrouw uit Almere vol op de stilstaande politieauto. De agenten die in de auto zaten bleven wonderwel ongedeerd. De vrouw raakte in haar voertuig bekneld en moest door brandweerpersoneel uit haar auto bevrijd worden. Zij is met letsel aan haar heup en rug naar een ziekenhuis overgebracht. Twee kinderen die bij de vrouw in de auto zaten kwamen gelukkig met de schrik vrij.

Omdat het aanbod van aanrijdingen met letsel zo groot was, ondersteunde twee ambulances uit de regio Amsterdam de Flevolandse ambulancedienst. De regionale meldkamer van politie Flevoland registreerde meer dan 40 meldingen van aanrijdingen in de regio.

Ondanks alle waarschuwingen van KNMI, politie Flevoland en alle aandacht die de media hier aan schenkt, blijken veel automobilisten nog niet te beseffen dat het winterse weer meer alertheid en bewustzijn vraagt. Voornamelijk snelheid en onderlinge afstand zijn ‘oorzaak nummer 1’ van de vele kleine aanrijdingen.
Provincie:
Tag(s):