zondag, 24. juni 2012 - 20:23

Tientallen medewerkers Defensie werken zonder geldige veiligheidsverklaring

Den Haag

Tientallen medewerkers van het ministerie van Defensie die in het buitenland werkzaam zijn, zouden daar werken zonder een deugdelijke veiligheidsverklaring. Dit meldt de NOS zondag.

De omroep zegt te beschikken over een lijst met betrokken medewerkers. Van zo'n 40 medewerkers die in het buitenland werken zou de veiligheidsverklaring of onjuist of verlopen zijn. Een veiligheidsverklaring is onder andere nodig om met vertrouwelijke defensiedocumenten te mogen werken. De betrokken medewerkers zitten op diplomatieke posten in Oost-Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, aldus de NOS.

De medewerker van Defensie die de zaak aanhangig heeft gemaakt, is volgens de omroep door Defensie op een zijspoor gezet. De advocaat van de medewerker wil de man voor de klokkenluidersregeling aanmelden en eist een schadevergoeding van het ministerie.

Defensie zegt tegenover de NOS dat de veiligheidsverklaringen weliswaar zijn verouderd, maar het ministerie ziet dat als een administratieve kwestie en niet als veiligheidsprobleem. Maar volgens de klokkenluider is er wel een veiligheidsprobleem. De medewerkers met een verlopen veiligheidsverklaring zouden bijvoorbeeld schulden kunnen hebben, waardoor zij chantabel kunnen zijn.
Provincie:
Tag(s):