zondag, 1. januari 2012 - 21:32

Tientallen verdachten jaarwisseling door OM beoordeeld

Rotterdam/Dordrecht

Het Openbaar Ministerie Rotterdam/Dordrecht heeft zondag op de drie zogenoemde ZSM-locaties in de zaken van tientallen aangehouden verdachten rond de jaarwisseling beoordeeld waar de verdachten aan toe zijn. In totaal waren in deze regio 130 verdachten aangehouden.

De ZSM-locaties bevinden zich in politiebureaus in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Dordrecht. Op deze nu enige maanden bestaande locaties is doordeweeks en op één bureau ook in het weekeinde altijd een officier van justitie aanwezig, zodat in eenvoudige strafzaken snel afdoeningsbeslissingen genomen kunnen worden. Aangehouden personen kunnen ter plaatse transacties betalen, het bureau verlaten met een dagvaarding, of een OM-strafbeschikking.

In ieder geval 5 personen moeten zich op 3 januari voor de (super)snelrecht-rechter verantwoorden. Zij worden onder andere verdacht van mishandeling van een medewerker van Stadstoezicht, en belediging en bedreiging van politieagenten.

De officieren van justitie hebben zondag aan 9 personen een OM-strafbeschikking uitgereikt, 11 personen hebben ter plekke een transactie betaald, 16 personen hebben een dagvaarding gekregen voor een themazitting op 10 en 23 februari, en 9 personen hebben te horen gekregen wanneer ze op een Taakstraf OM-zitting moeten komen, of zijn daar al geweest.

Van 38 personen is de zaak nog in onderzoek, of wordt de zaak overgedragen aan het Functioneel Parket. Dat gaat dan om mensen die worden verdacht van vuurwerkgerelateerde feiten en die worden landelijk door het FP beoordeeld. Van de overige verdachten is de zaak afgedaan door de politie, of is de zaak geseponeerd.

Van alle aangehouden verdachten zitten er nog 12 vast. Dat zijn de vijf verdachten die naar een supersnelrechtzitting gaan, en 7 anderen die worden verdacht van wat zwaardere feiten en over wie nog een beslissing moet worden genomen.

Van de verdachten die een werkstraf moeten uitvoeren, zijn er enkele die morgen al aan het werk zijn in Rotterdam en Dordrecht.. Voor het regelen van de werkstraffen waren zondag ook medewerkers van de reclassering en de reinigingsbedrijven aanwezig op de ZSM-locaties.
Provincie:
Tag(s):