woensdag, 1. augustus 2012 - 18:43 Update: 08-07-2014 0:48

Tijd heelt vrees voor borstkanker

Vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker kunnen kiezen voor regelmatige controles of preventieve amputatie. Hoe gaat het met hen als de tijd verstrijkt?

Bij een kleine minderheid van vrouwen die borstkanker krijgt, is dat te wijten aan erfelijke aanleg voor tumoren. Sommige van hen besluiten tot preventieve borstamputatie, gevolgd door chirurgische reconstructie.

Artsen noemen deze ingreep `profylactische mastectomie'. Onder meer het Erasmus MC-Daniel den Hoed is hierin gespecialiseerd. Het alternatief waarvoor veel vrouwen kiezen, is regelmatige borstcontrole. Doel daarvan is kanker zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Hoe vergaat het erfelijk belaste vrouwen na verloop van tijd? Dat onderzocht medisch psycholoog dr. Mariska den Heijer. Sinds 2007 volgde zij bijna 250 vrouwen die kozen voor controles of amputatie.

De meerderheid, zo blijkt, ondervindt op den duur geen vergaande emotionele schade. Echter, 15 tot 20% lijdt aan langdurige stress.

Vrouwen met een sterke eigenwaarde blijken minder problemen te ondervinden. Wat ook helpt, is het gevoel controle over het leven te hebben. Openlijk praten over de erfelijke aanleg, werkt eveneens positief.

Het welbevinden wordt geschaad door een laag zelfbeeld en het gevoel gestigmatiseerd te zijn door de erfelijke aanleg. Ook zwijgen over dit onderwerp werkt negatief, concludeert dr. Den Heijer in haar proefschrift 'Met het verstrijken van de tijd'
Categorie:
Tag(s):