vrijdag, 4. mei 2012 - 17:47

Toch 18 jaar cel in hoger beroep voor ‘moord zonder lijk’

Arnhem

Het gerechtshof Arnhem heeft Frans J. vrijdag in hoger beroep alsnog veroordeeld voor de moord op Henk Peters uit Doorwerth. 'Het lichaam van het slachtoffer, hij was bekend als amateurfotograaf, is nooit gevonden', meldt het gerechtshof vrijdag.

Omdat volgens de rechtbank ‘direct bewijs’ ontbrak was de verdachte in eerste aanleg vrijgesproken van moord dan wel doodslag. Het hof stelt, net als de rechtbank, vast dat het niet anders kan dan dat Henk Peters door geweld om het leven is gebracht.

Anders dan de rechtbank
Het gerechtshof leidt echter anders dan de rechtbank uit een groot aantal voor de verdachte zeer belastende feiten en omstandigheden af dat de verdachte rechtstreeks was betrokken bij de verdwijning van Henk Peters.

Zo was verdachte zeer kort na de verdwijning van Henk Peters op de avond van Koninginnedag 2009 in het bezit van de auto van Peters. Verder werden in een ladenblok van verdachte dat hij bij een vriendin had verborgen, de persoonlijke bezittingen van Peters gevonden en ook geheugenkaartjes met daarop de foto’s die Peters die avond had gemaakt van het concert van Kane in Arnhem.

Vuurwapen
In het ladenblok werd daarnaast onder andere een vuurwapen (Walther PPK) en munitie gevonden. In de achterbak van de auto van verdachte werd een bloedspoor aangetroffen dat na DNA-onderzoek van Henk Peters bleek te zijn. Al deze en een aantal andere belastende feiten in aanmerking nemend, acht het hof voldoende wettig en overtuigend bewijs aanwezig.

Van belang is naar het oordeel van het hof dat voor zover mogelijk andere denkbare mogelijkheden zijn onderzocht. Verder heeft de verdachte zelf geen enkele opheldering gegeven over de voor hem belastende gegevens. Het hof acht daarom bewezen dat verdachte Henk Peters opzettelijk van het leven heeft beroofd.

Voorbedachte raad
De voorbedachte raad leidt het hof af uit het kennelijk van tevoren gemaakte plan om Henk Peters van het leven te beroven, zoals blijkt uit onder meer het van te voren zoeken op internet naar woorden als ‘dood’ en ‘kogel door het hoofd’.

Uit het feit dat de verdachte vrijwel onmiddellijk na de vermissing van Henk Peters probeerde een vervangend kentekenbewijs voor de auto van Peters te verkrijgen, leidt het hof een financieel motief af.

Behalve de moord op Henk Peters acht het hof ook het verbergen van het lijk van Peters bewezen en de diefstal van een valse kentekenplaat, die op de auto van Peters was gemonteerd.

Op de achterkant van die kentekenplaat is een vingerafdruk van verdachte aangetroffen. Verder heeft de verdachte met gestolen passen aankopen gedaan.

Het hof heeft, conform de eis van de advocaat-generaal, een gevangenisstraf van achttien jaar opgelegd. Daarbij is het nog steeds zwijgen van de verdachte over de vindplaats van het lijk en het leed dat de familie van het slachtoffer daardoor nog extra is aangedaan, zwaar meegeteld.
Provincie:
Tag(s):