woensdag, 18. januari 2012 - 9:12

Toezegging Rutte inzake kindermisbruik wekte onjuiste verwachtingen

Den Haag

In de kwestie van het kindermisbruik door katholieke geestelijken heeft premier Rutte bij de slachtoffers onjuiste verwachtingen gewekt. Dit vindt de Tweede Kamer, zo schrijft de NOS woensdag.

Premier Rutte had gezegd dat hij priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik alsnog wil laten vervolgen, ook als het misdrijf verjaard is. In het programma College Tour van de NPR zei Rutte dat verjaringen van deze misbruikzaken hier niet aan de orde moeten zijn en dat ondanks de te verwachten juridische problemen er toch nog eens naar gekeken moet worden.

Minister Opstelten heeft laten onderzoeken of de pedoseksuelen alsnog voor de rechter gebracht kunnen worden, maar dat blijkt echter in strijd te zijn met Europese regelgeving. Er ligt wel een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat verjaring voor de ernstigste zedenmisdrijven in de toekomst moet opheffen, maar dat mag niet met terugwerkende kracht.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg maakte woensdag bij de NOS duidelijk dat deze conclusie tot teleurstelling bij de slachtoffers heeft geleid. Die hadden door de toezegging van Rutte hoop gekregen, dat de pedoseksuelen alsnog vervolgd zouden kunnen worden.
Provincie:
Tag(s):