donderdag, 13. december 2012 - 13:41

Tot 21.00 uur wordt geprobeerd walvis te redden

Den Helder/Texel

Tot vanavond 21.00 uur gaat de reddingsbrigade proberen om de gestrande walvis terug in zee te krijgen.

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij gaat nog een poging wagen. Om 20.00 uur is het hoogtij, daarna zakt het water geleidelijk weer en kan er na 21.00 uur geen reddingspoging meer gedaan worden.

Eerder vandaag waren alle partijen tot de conclusie gekomen dat de walvis niet meer te redden was. 'Ik heb staan janken bij die walvis, gewoon omdat hij ook lag te huilen", zegt Ecomare-medewerker Salko de Wolf donderdag teleurgesteld. ‘Maar de acties ter voorbereiding van een redding van de bultrug, zijn toch opgegeven’, aldus de Wolf.

’Moeilijke beslissing’
Nadat biologen het dier van dichtbij hadden onderzocht is vastgesteld dat de walvis in bijzonder slechte conditie verkeert. Een stressvolle actie met zwaar materieel zou in dit geval geen enkele zin meer hebben gehad. ‘Het was een moeilijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven’, stelt de Wolf.

De bultrug was een dag eerder gestrand op de verraderlijke ondieptes bij de Razende Bol, een zandplaat ten zuidwesten van Texel. De bewaking van het gestrande dier werd woensdagavond met het invallen van de duisternis gestaakt.

Bij de dageraad, vrij kort na hoog water, kwamen Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Salko de Wolf weer bij de bultrug aan. Het dier bleek nog in leven, maar lag erg hoog op het strand van de zandplaat. Na uitvoerig overleg met deskundigen werd besloten om een reddingsoperatie voor te bereiden. Maar toen een groepje bij de walvis ging kijken bleek de conditie van het dier toch slechter dan het er van afstand uit zag.

Wat volgde was uitvoerig overleg met walvisdeskundigen en de dierenarts van het Dolfinarium in Harderwijk. Alle deskundigen waren het erover eens dat een reddingspoging in dit geval geen zin meer. Het zou alleen maar extra stress betekenen voor een dier dat toch al in een doodsstrijd is verwikkeld.
Provincie:
Tag(s):