woensdag, 25. januari 2012 - 20:50

Tracé spoorlijn keert terug in kamp Westerbork

Westerbork

De laatste sticker die de route aangeeft van het Westerborkpad wordt vrijdag 27 januari geplakt op een nieuwe bijzondere markering op het terrein van kamp Westerbork. Daarmee is het Westerborkpad geopend en start voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork een nieuw groot project: het zichtbaar maken van de spoorlijn waarmee Joodse gevangenen vanaf 1942 kamp Westerbork binnenkwamen.

De markering van dit spoortracé vanaf het voormalige station in Hooghalen zal onder meer uit manshoge bielzen bestaan. Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork licht de plannen voor de nieuwe markering vrijdag bij de presentatie van het Westerborkpad nader toe.

De presentatie van het Westerborkpad heeft deze week al bijzondere reacties opgeleverd. Na afloop van bijeenkomsten in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam (tijdens de oorlog verzamelplaats voor Joden) en Kasteel Vanenburg in Putten (voormalig Joods werkkamp) dienden zich mensen aan die hun oorlogservaringen vertelden.

Deze verhalen krijgen een plek op de website www.westerborkpad.nl (www.kampwesterbork/museum/westerborkpad) die morgen in het voormalige Gymnasium Celeanum Zwolle gepresenteerd wordt. De site toont daarmee direct haar mogelijkheid als groeidocument: bezoekers kunnen er hun wandelervaringen kwijt en hun levensverhalen die verband houden met de Jodenvervolging.
Provincie:
Tag(s):