dinsdag, 16. oktober 2012 - 18:32

'Traditionele Maritieme Vaardigheden' op film vastgelegd

Middelburg

Bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) aan de Groenmarkt 13 in Middelburg staat t/m woensdag 31 oktober 2012 een installatie opgesteld met filmbeelden van traditionele scheepsbouwvaardigheden.

De presentatie, gemaakt door Studio Haak & Visser, is (gratis) bij de SCEZ te bekijken van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur en vrijdags van 9.00 tot 12.00 uur.

Binnen een afgesloten installatieruimte wordt de traditionele scheepsbouw verbeeld met levensgrote foto- en filmbeelden, geschoten tijdens het Interreg IV-A 2 Zeeën-project ‘Traditionele Maritieme Vaardigheden’. Een voorproefje van het beeldmateriaal kan bekeken worden op YouTube:
www.youtube.com/watch?v=-PLY_OB3lyo

Het Interreg-project werd ontwikkeld om scheepsbouwvaardigheden vast te leggen die, als gevolg van een vergrijzende beroepsbevolking, met uitsterven worden bedreigd. Binnen het project werken vier organisaties samen: Maritiem Instituut De Ruyter, Provincie Zeeland, Cornwall Marine Network (UK) en Provincie Oost-Vlaanderen (België).

Deze partners volgden stap-voor-stap de voortgang van scheepsbouwprojecten aan beide zijden van het 2 Zeeën-gebied (het Kanaal en de Noordzee). De specifieke vaardigheden die daarbij uitgevoerd werden legden zij vast.

Dit heeft een schat aan educatief materiaal, video's, afbeeldingen, tekeningen, interviews en kaders voor cursussen opgeleverd. Daarnaast wordt momenteel een uitgebreide leeromgeving op de website gecreëerd, die voor iedereen gratis toegankelijk is. Deze omvat gedetailleerde online lespakketten met een scala aan traditionele vaardigheden zoals klinken, lassen, lamineren en zeilen naaien. Een aantal van deze vaardigheden kunnen inmiddels, zowel in het Engels als in het Nederlands, al bekeken worden op de website van het project:
www.boat-building.org.
Provincie:
Tag(s):