maandag, 23. april 2012 - 20:14 Update: 08-07-2014 0:53

Traumatische ervaring als kind verhoogt het risico op schizofrenie

Maastricht

Wie tijdens zijn jeugd een trauma meemaakt, heeft op latere leeftijd een sterk verhoogd risico op psychose en schizofrenie. Dit blijk uit een grote internationale studie van onderzoekers uit Nederland (Universiteit Maastricht), Groot Brittannië (University of Liverpool & University of Manchester) en Nieuw-Zeeland (University of Auckland).

Ze stellen verder dat schizofrenie geen genetische ziekte is, maar wordt veroorzaakt door een combinatie van omgeving en erfelijke factoren.

Jeugdtrauma verdriedubbelt
De invloed van jeugdtrauma op schizofrenie is al decennia lang een onderwerp van discussie in de psychiatrie. Om een einde te maken aan deze discussie hebben de onderzoekers de gegevens van al het onderzoek naar de invloed van mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, dood van een van de ouders en pesten op schizofrenie opnieuw bekeken. Niet alleen bleek dat er een verband bestaat, maar ook dat jeugdtrauma het risico op schizofrenie bijna verdriedubbelt.

Schizofrenie geen genetische hersenziekte
De onderzoekers stellen dat schizofrenie geen genetische hersenziekte is, maar ontstaat door een samenspel tussen erfelijkheid en omgevingsfactoren. Trauma en traumatische ervaringen hebben een groot effect, maar ook andere, reeds bekende risicofactoren in de omgeving, zoals behoren tot een etnische minderheid, opgroeien in een stedelijke omgeving en cannabisgebruik verhogen het risico op psychose en schizofrenie. Deze bevindingen onderstrepen dat schizofrenie kan worden beschouwd als een sociale aandoening, die veroorzaakt wordt door een combinatie van onze omgeving en genetische factoren, aldus de onderzoekers.
Categorie:
Tag(s):