vrijdag, 16. november 2012 - 15:24

TROS krijgt boete opgelegd van 108.000 euro

Hilversum

De rechtbank Amsterdam heeft het Commissariaat voor de Media in het gelijk gesteld in een zaak rond het kinderprogramma 'Het Sprookjesboomfeest' van de TROS.

'De rechtbank bevestigde het oordeel van ons dat de omroep zich met het programma niet aan de Mediawet heeft gehouden', meldt het Commissariaat vrijdag.

Het Commissariaat is verheugd over deze uitspraak. De publieke omroep moet een veilige haven zijn voor kinderen. Publieke media-instellingen mogen in hun programma's geen reclame maken en ze mogen buiten de programma's niet dienstbaar zijn aan het maken van winst door commerciele partijen. Het is een belangrijke toezichtstaak van het Commissariaat om dit te voorkomen.

Het programma bevatte verboden reclame-uitingen. Bovendien maakte de TROS zich dienstbaar aan de commerciele belangen van de Efteling. De omroep bood namelijk met het uitzenden van het kinderprogramma kort voor de introductie van de attractie Sprookjesboom, de Efteling de kans om via het programma alvast interesse voor die attractie te wekken.

Boete van 108.000 euro
Het Commissariaat legde voor beide overtredingen een boete op van 60.000 euro. De TROS stelde tegen dit besluit beroep in. De rechtbank zag aanleiding om de totale hoogte van de gezamenlijke boetes te matigen tot 108.000 euro. Dat doet niet af aan het inhoudelijke oordeel dat de TROS de overtredingen heeft begaan.
Provincie:
Tag(s):