donderdag, 26. april 2012 - 10:07

Try-out Bandritzer 561 op Bevrijdingsfestival Wageningen

Tijdens het Bevrijdingsfestival in Wageningen op zaterdag 5 mei zal de Bandritzer 561 zijn wereldprimeur beleven.

Dit geheimzinnige voertuig wordt dan voor het eerst aan het publiek getoond. De Bandritzer 561 is onderdeel van het erfgoedfestival ‘Gelegerd in Gelderland’ dat deze zomer plaatsvindt. Verspreid over de hele provincie worden ruim 200 activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de rijke militaire geschiedenis van Gelderland.

De Bandritzer 561 is speciaal voor het festival ontwikkeld en toert in de maanden juni t/m september langs bijzondere activiteiten van ‘Gelegerd in Gelderland’. Op die manier worden de verschillende onderdelen van het festival met elkaar verbonden. De intrigerende multmediashow is echter als try-out, voordat het festival officieel van start gaat, in Wageningen te zien. Van 10.00 uur tot 16.00 uur staat het mysterieuze voertuig op het Dreijenplein en is iedereen welkom om te komen genieten van de tijdreisexperience.

In de Bandritzer 561 maken bezoekers aan de hand van korte maar opmerkelijke filmscènes een tijdreis langs belangrijke episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis. Niet in de gelegenheid om de Bandritzer 561 in Wageningen te bezoeken? De Bandritzer is in de aanloop naar het festival ook aanwezig op de Grebbeliniedagen in Woudenberg (18-19 mei), bij de beëdiging van marechaussees en de Veteranendag in Apeldoorn (8 juni) en op het Schuttersfestival in Lobith (10 juni).

Op de website www.gelegerdingelderland.nl is meer informatie te vinden over het festival en de overige standplaatsen en toerdata van de Bandritzer 561.

De realisatie van de Bandritzer 561 is mogelijk gemaakt dankzij het vfonds, het Nationaal fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. Gelegerd in Gelderland krijgt gedurende de festivalperiode de beschikking over de Bandritzer 561. Na het festival zet het vfonds de Bandritzer 561 in voor bijzondere activiteiten en voorlichtingsdoeleinden, vooral bij oorlogs- en verzetsmusea en bijvoorbeeld bij bevrijdingsfestivals.

“De Bandritzer is voor ons de tijdmachine die we willen; aandacht voor het verleden en daarmee investeren in behoud van vrede voor de toekomst. Geschikt voor jong en oud snel maar wel met een duidelijk doel. VREDE!”, aldus Ton Heerts, directeur vfonds.

De Koninklijke Landmacht draagt zorg voor het transport van de Bandritzer 561 en ondersteunt het festival op deze wijze.

Het festival wordt feestelijk geopend op zaterdag 23 juni 2012 bij Museum Bronbeek in Arnhem. Tijdens een spetterend evenement kan het publiek die dag nader kennismaken met hoogtepunten uit de Gelderse militaire geschiedenis. De slotmanifestatie van het festival zal op 22 september 2012 plaatsvinden in Ede. Dit gebeurt gelijktijdig met de jaarlijkse Airborneherdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Een spectaculair programma is in voorbereiding in samenwerking met de Gemeente Ede en Airborne Feelings. De epiloog van het festival zal deel uit maken van de Slag om Grolle in Groenlo in oktober 2012.
Provincie:
Tag(s):