donderdag, 1. maart 2012 - 9:40

Twee verdachten aanslag gerechtsgebouw aangehouden

Amsterdam

De Amsterdamse recherche heeft beide verdachten van de granaataanslag op de rechtbank aan de Parnassusweg, die vorige jaar september plaatsvond, opgepakt.

In januari 2012 werd de eerste verdachte aangehouden, deze week de tweede.

In de nacht van dinsdag 28 op woensdag 29 februari is rond een uur de tweede verdachte, een 23-jarige man uit Amsterdam, aangehouden. De eerste verdachte, een 24-jarige man uit Amsterdam, werd op 6 januari al in zijn kraag gevat. Omdat de man in volledige beperkingen zat, kon dit niet eerder worden bevestigd, aldus een woordvoerder van de politie. De eerste verdachte zit op dit moment in voorlopige hechtenis. De tweede verdachte wordt aanstaande vrijdag voorgeleid voor een Haarlemse rechter-commissaris.

Politie nam zaak hoog op
Beide mannen worden ervan verdacht vorig jaar september de aanslag te hebben gepleegd op de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. "We hebben de zaak hoog opgenomen", zegt chef Arno Julsing van de Dienst Regionale Recherche. “Een aanslag op de rechtbank en dan ook nog eens met een zeer zwaar wapen als een raketwerper, is volstrekt onacceptabel. Voor hetzelfde geld waren hier doden of gewonden bij gevallen. We hebben er alles aan gedaan om de daders te achterhalen en aan te houden.” In de betonnen muur van de E-toren van het gerechtsgebouw was op de plek waar het projectiel insloeg een klein gat te zien. De aanslag zorgde voor veel schade aan het trappenhuis van de toren. Een groot aantal ruiten sneuvelde.


“Er is met een groot team, in nauwe samenwerking met het OM, hard gewerkt,” aldus Julsing. “Intensief rechercheonderzoek, waarbij we stapsgewijs het nodige bewijsmateriaal verzamelden om het net rond de verdachten te sluiten, zorgde ervoor dat we de twee mannen konden oppakken.” Deze week werd bovendien een grijze motorscooter, die waarschijnlijk werd gebruikt bij de aanslag, opgespoord. In december werd de lanceerbuis al aangetroffen waarmee de granaat op het gerechtsgebouw werd afgeschoten. Duikers van defensie vonden de buis in het water bij de Stadionkade. In de tv-programma’s Opsporing Verzocht, en Ter Plaatse werden beelden getoond van de aanslag, en getuigen opgeroepen contact op te nemen met de politie.

De mannen die zijn aangehouden worden verdacht van meerdere strafbare feiten, onder meer van het schietincident begin december 2011 in de Amsterdamse wijk De Pijp. De 24-jarige man zou daar een jongen van 17 jaar hebben neergeschoten. De jongen overleefde ternauwernood. De man die deze week is aangehouden wordt als medeverdachte gezien in deze zaak.
Provincie:
Tag(s):