maandag, 19. november 2012 - 18:45

Tweede dna-profiel check in zaak Marianne Vaatstra is match

Oudwoude

Het dna-profiel van de aangehouden verdachte 45-jarige Jasper S. in de zaak-Marianne Vaatstra komt overeen met het profiel dat is gevonden op de plaats van het misdrijf.

Ook een tweede check door forensisch onderzoekers op het materiaal is een match. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie.

100% match
Verwantschapsonderzoek maakt gebruik van de mannelijke Y-chromosomale profielen die vrijwel onveranderd overgaan binnen de mannelijke lijn van een familie. Van meerdere afgenomen profielen werden overeenkomsten gevonden met het dna-daderprofiel.

Deze profielen bleken zich allemaal binnen één familielijn te bevinden. Om een grotere mate van verwantschap te kunnen vaststellen, zijn binnen deze familie de Y-str profielen opgehoogd. Daarnaast is van hen een autosomaal profiel vervaardigd dat uniek is voor iedere persoon. Deze opgemaakte autosomale profielen zijn vergeleken met het DNA-profiel van de dader. Hieruit kwam een 100% match naar voren met deze verdachte.

Binnen de groep
De verdachte viel binnen de doelgroep van mannen die op 1 april 1999 woonachtig waren binnen een straal van 5 kilometer van de plaats delict en tussen 16 en 60 jaar oud waren. Hij ontving een uitnodiging om vrijwillig DNA af te staan en heeft een afweging gemaakt om mee te doen.

Alleen contact met advocaat
Jasper S. zit voorlopig vast en mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat. Het OM benadrukt wel dat het opsporingsonderzoek dertien jaar geduurd, het strafrechtelijke proces begint vandaag pas.

Burgemeester
Het DNA verwantschapsonderzoek heeft, nog sneller dan verwacht, geleid tot de aanhouding van een verdachte. Alle instanties gaven tijdens de persconferentie aan tevreden te zijn met de uitslag.

Bijeenkomst
De burgemeester maakte tevens bekend dat er morgenavond in Oudwoude en in de Westereen een besloten bewonersbijeenkomst zal plaatsvinden.

Voorgeleidt aan rechter-commissaris
Donderdag 22 november a.s. wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):