maandag, 5. november 2012 - 15:30

Tweede helikoptertelling grazers Oostvaardersplassen

Almere

Op maandagmiddag 5 en dinsdag 6 november telt Staatsbosbeheer voor de tweede keer de grote zoogdieren van de Oostvaardersplassen vanuit een helikopter.

‘Hiermee willen wij nauwkeurige cijfers krijgen over de aantallen edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in het uitgestrekte
natuurgebied’, meldt Staatbosbeheer maandag.

Er worden meerdere vluchten gedaan voor zo precies mogelijke tellingen. De methode voor het tellen van de dieren in het gebied is vorig jaar oktober voor het eerst gebruikt. De helikopter die wordt ingezet is van het bedrijf HeliHolland.

Welzijn
In het buitenland, bijvoorbeeld in Schotland, is grote tevredenheid over tellen met helikopters in grote natuurgebieden. Een internationale commissie van deskundigen heeft Staatsbosbeheer deze telmethode geadviseerd omdat eerdere tellingen verschillende uitkomsten opleverden.

De tellingen worden in deze periode van het jaar gedaan omdat de bronst voor de edelherten is afgelopen, en het momenteel geen broedseizoen is voor vogels. Het effect van de helikopter op de dieren (zoogdieren en vogels) in het gebied wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het welzijn van de dieren in het
natuurgebied gaat voor alles.

Organisatie
Er zijn diverse externe deskundigen bij de telling betrokken. Er is een luchtteam, dat de telling uit gaat voeren en een grondteam, dat de situatie op de grond nauwlettend in de gaten houdt.

Doordat een helikopter langzamer kan vliegen dan een vliegtuig en kan blijven hangen boven een plek met veel dieren, verwacht Staatsbosbeheer weer zo precies mogelijke cijfers. Binnen enkele weken worden de gegevens verwacht.
Provincie:
Tag(s):