dinsdag, 30. oktober 2012 - 18:11

Tweede kamer stemt in met wetsvoorstel lesbisch ouderschap

Den Haag

De partner van de moeder van een kind, de zogenaamde duomoeder, kan voortaan juridisch ouder worden zonder dat zij daarvoor naar de rechter moet.

Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dat dinsdag door de Tweede Kamer is aanvaard en dat de procedure wijzigt waarop het juridisch ouderschap van de duomoeder tot stand komt. Het voorstel stelt het belang van het kind voorop.

De duomoeder kan automatisch juridisch ouder worden door huwelijk, als er sprake is van een onbekende zaaddonor. In alle andere gevallen kan zij het kind erkennen. De erkenning is een eenvoudige handeling, die reeds vóór de geboorte, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand kan worden verricht. Het ouderschap ontstaat dan ook bij geboorte.

De nieuwe regeling brengt het recht zo veel mogelijk in overeenstemming met de feitelijke situatie van kinderen, die opgroeien in een gezin met twee moeders. Is er sprake van een bekende biologische vader, dan kunnen de moeders en deze vader ook afspreken dat niet de duomoeder, maar de biologische vader de tweede juridische ouder wordt van het kind.

Op basis van cijfers van het CBS kan ervan worden uitgegaan dat 200 tot 400 moeders jaarlijks van de nieuwe regeling gebruik zullen maken.
Provincie:
Tag(s):