maandag, 13. februari 2012 - 19:45

Twintig jaar gevangenisstraf voor ‘pokermoord’

Utrecht

Een 21-jarige man uit Utrecht is maandag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

De rechtbank acht de verdachte onder andere schuldig aan het medeplegen van moord op een 19-jarige man in januari 2011, door hem op het talud van de snelweg A27 in de buurt van treinstation Hollandsche Rading door het hoofd te schieten.

De verdachte wilde — na een eerdere afpersing — geld afhandig maken van het slachtoffer. Hij is samen met een andere man naar een huis in Utrecht gegaan waar het slachtoffer op dat moment aan het pokeren was. Toen het slachtoffer naar buiten kwam werd hij samen met zijn vriendin gegijzeld en gedwongen in een auto te gaan zitten. Terwijl de twee onder schot werden gehouden, reden ze naar de woning van het slachtoffer in Hilversum, waar er onder meer een aanzienlijk geldbedrag en een kluis werden gestolen. De vriendin werd in Hilversum achtergelaten, waarna de verdachte en zijn chauffeur terugreden naar Utrecht. Onderweg werd het slachtoffer bij langs de A27 gedwongen om uit te stappen, waarna de verdachte het slachtoffer doodschoot.

De verdachte zei op de terechtzitting en in andere verklaringen dat niet hij, maar de chauffeur het fatale schot heeft gelost. De rechtbank houdt de verdachte echter aan twee kort na het schietincident afgelegde gedetailleerde verklaringen, waarin hij vertelde zelf geschoten te hebben. Deze verklaringen worden ondersteund door andere bewijsmiddelen en bevatten op vier punten daderinformatie.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf onder meer rekening gehouden met het feit dat verdachte jong is en bij het plegen van het delict onder druk van de bestuurder heeft gestaan. De rechtbank acht de kans op recidive hoog en behandeling lijkt op zijn plaats. Omdat verdachte onvoldoende heeft willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek, kan de rechtbank geen behandeling opleggen. Vanwege de aard en de ernst van de door verdachte gepleegde delicten en ter bescherming van de maatschappij, heeft de rechtbank een langdurige straf opgelegd, gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De man die aan de verdachte vertelde waar het slachtoffer aan het pokeren was, is veroordeeld tot 180 dagen cel, waarvan 136 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Twee andere mannen zijn veroordeeld voor poging tot afpersing. Eén man kreeg vijf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 200 uur werkstraf opgelegd, de ander drie maanden voorwaardelijk en 180 uur werkstraf.
Provincie:
Tag(s):