maandag, 25. juni 2012 - 20:19

Uitstel in hoger beroep ‘Mientjes’

Nijmegen

Het Gerechtshof in de Marokkaanse stad Nador heeft in het hoger beroep van Fouad el M. een nieuwe zittingsdatum vastgesteld. El M. is op 23 november 2011 veroordeeld tot een levenslange gevangingsstraf voor de moord op de Nijmeegse Mientje Aarts Sewald en Mientje Bartelen Thijssen.

De zaak is niet inhoudelijk behandeld omdat de gekozen raadsman van de verdachte afwezig was. Hij liet zich vertegenwoordigen door een andere raadsman die meteen uitstel van behandeling van de zaak vroeg. Het Gerechtshof, bestaande uit vijf rechters, honoreerde dit verzoek en stelde de inhoudelijke behandeling uit tot 6 augustus van dit jaar.

Fouad el M. werd vorig jaar tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de Nijmeegse Mientje Aarts Sewald en Mientje Bartelen Thijssen. De vrouwen, toen 69 en 75 jaar oud, werden op zaterdag 8 februari 2003 aangetroffen in de woning van Mientje Bartelen Thijssen. Zij bleken de dag ervoor om het leven te zijn gebracht. Uit het politieonderzoek kwam Fouad El M. al snel als verdachte naar voren. Hij vluchtte op de dag van de moord naar het buitenland, via Spanje naar Marokko. Op 12 februari 2010 kon, iets meer dan 7 jaar na de moord, de verdachte in Casablanca (Marokko) worden aangehouden.

Op 23 november 2011 werd Fouad el M. door de rechtbank in de Marokkaanse stad Nador veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hiertegen ging zijn toenmalige advocaat in beroep.

Ook de Marokkaanse officier van justitie tekende hoger beroep aan. Bij het hoger beroep gaat het niet zozeer om een inhoudelijke behandeling van de zaak, maar om de strafmaat en de vraag of het strafproces correct is verlopen. In Marokko is het, anders dan in Nederland, gebruikelijk dat wanneer de advocaat beroep aantekent, dat dan ook de officier van justitie in beroep gaat.
Het hoger beroep is al eerder uitgesteld doordat El M. geen advocaat had.
Provincie:
Tag(s):