donderdag, 21. juni 2012 - 21:27

Unieke zomerse openluchttentoonstelling in Emmen

Emmen

Stichting Pentafoor heeft opnieuw het initiatief genomen voor een unieke zomerse openluchttentoonstelling “Rondom de Grote kerk” in Emmen.

Wij hebben dit jaar Siegfried Woldhek benaderd om met ons in zee te gaan. Siegfried is geboren en opgegroeid in Emmen. Tijdens zijn jeugd is zijn fascinatie voor de natuur en vogels geboren. Zwervend door de bossen rondom Emmen werd hij gegrepen door de verscheidenheid van de vogelwereld. Die ervaringen legden de basis voor zijn latere werk als natuurbeschermer en beeldend kunstenaar. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt hij 16 schilderijen die teruggaan op zijn jongste herinneringen en de eerste vogels die hij toen heeft gezien. Afbeeldingen van de 16 vogels, en het verhaal daarbij, vormen deze unieke tentoonstelling. Op grote panelen hangen de vogels letterlijk tussen de bomen voor het plein van de Grote Kerk. In de Grote kerk zijn de originele olieverven met de verhalen erbij te zien en te lezen.

Het meest bekend is hij van de vele politieke en literaire portretten die hij wekelijks maakt voor kranten zoals het NRC en Vrij Nederland. In januari van dit jaar werd hij de winnaar van de jaarlijkse Inktspotprijs voor de beste politieke cartoon van 2011.

Zijn werk is veelzijdig en uniek te noemen. Twee van zijn portretten zijn zelfs opgenomen in de beroemde collectie van het Metropolitan Museum in New York en zijn er vele boeken uitgegeven met zijn werk. Hij heeft met het internationale gezelschap Artist for Nature in oa. India, Peru en Alaska bedreigde natuur geschilderd.

Siegfried Woldhek is een veelzijdig man die naast zijn artistieke werk ook 25 jaar directeur is geweest, van het Wereld Natuurfonds Nederland, Vogelbescherming Nederland en de Stichting Nabuur. Voor zijn nationale en internationale inzet voor natuurbescherming werd hij in 2002 door Prins Bernard benoemd tot de orde van de Gouden Ark.

De tentoonstelling wordt zaterdag 30 juni ’s middag vanaf 16.00 uur in de Grote Kerk geopend in bijzijn van Siegfried Woldhek. De tentoonstelling loopt door tot 30 augustus 2012. Deze bijzondere expositie wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Emmen en Coevorden, Stichting Grote Kerk Cultureel en stichting Pentafoor.
Provincie:
Tag(s):