dinsdag, 12. juni 2012 - 10:04 Update: 08-07-2014 0:50

Universiteiten en hogescholen grootste gasverbruikers

Den Haag

Universiteiten en hogescholen zijn in 2010 binnen de dienstensector gemiddeld de grootste gasverbruikers per vestigingsadres, gevolgd door de ziekenhuizen.

Vervoersbedrijven zijn per aansluiting op het stroomnet de grootste elektriciteitsverbruikers. Dit blijkt uit de nieuwe CBS statistiek Aardgas- en elektriciteitsleveringen.

Dat hoger-onderwijsinstellingen en ziekenhuizen gemiddeld het meeste gas verbruiken, hangt samen met de grootte van de gebouwen en de eigen opwekkingsinstallaties voor stroom. In schoolgebouwen is ook het stroomverbruik hoog, maar het hoogst is dat voor vervoers- en opslagbedrijven door de openbaar-vervoerbedrijven (tram, trein en metro) die intensief van het openbare net gebruik maken.

Handel grootste energieverbruiker
Alle bedrijven in de groot- en detailhandel samen zijn in de dienstensector de grootste energieverbruikers in 2010: zij verbruiken 25 procent van de stroom en 20 procent van het gas. Dit heeft te maken met het grote aantal vestigingen. Het verbruik per vestiging is niet hoog. Vervoers- en opslagbedrijven verbruiken niet alleen per vestiging, maar ook absoluut de meeste stroom, te weten 13 procent van alle stroom in de sector.
Categorie:
Tag(s):